Kobani'deki Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı direniş, sadece savunma alanında değil, sağlık ve sosyal hizmetlerde de uluslararası alandan ilgi çekiyor. Kobani'ye gelen Arjantinli doktor Maria Claudia Garcia sağlık hizmeti verirken, bir yanda da Kobani direnişini tanımaya çalışıyor. Buenos Aires doğumlu Maria Claudia Garcia, aynı zamanda Arjantin ve diğer Latin Amerika ülkelerinde faaliyet gösteren "Latin Amerika Kürdistan'la Dayanışma Komitesi" ve Arjantin Sosyalist Parti üyesi.

Maria Claduia Garcia, Kobani'ye geliş amacı ve ilk izlenimlerini ANF'den Sedat Sur'a anlattı:

Kobanê'ye gelmeye nasıl karar verdiniz?

Kobanê’yi ilk saldırılardan itibaren takip etmeye başladık. O zamandan bu yana Kürdistan’ın tarihini araştırmaya, Abdullah Öcalan’ın teorik materyallerini incelemeye, Kürt özgürlük mücadelesinin tarihini incelemeye başladım. Burada bulunarak var olan bu teorinin pratikte nasıl uygulandığını görmüş oluyorum. Kobanê'ye gelmeden önce Amed'de Çınar ve Sisre'deki mülteci kamplarını dolaştım, on gün önce de Kobanê'ye geldim. Kobanê’ye hem direnişe tanıklık etmek hem de buradaki sağlık hizmetlerinin nasıl bir durumda olduğunu gözlemlemek için geldim. Buradaki doktorlar, Kobanê’deki direnişin önemli bir parçası, yaptıkları iş çok hayati ve çok zor koşullarda hayatlarından fedakarlık ederek, paha biçilemez bir emek harcıyorlar. Sadece bu değil; şehri, buradaki insanların tümünü görmek-tanımak, YPG/YPJ'nin işlevini görmek istiyorum. Günlük kronoloji tutuyorum, böylelikle Latin Amerika’yla, burayı yakından takip eden arkadaşlarımla, burada olanlarla ilgili her bilgiyi paylaşabiliyorum. Bu bilgiler şimdiden farklı kanallarda yayınlandı bile.

Ne amaçlıyorsunuz bu kronolojiyle?

Bu kronolojide göstermeyi amaçladığım şeylerden biri buradaki ihtiyaçları göstermek ve bununla ilgili farklı uzmanları harekete geçirmek, bununla ilgili duyarlılık oluşturmak. Özellikle sağlıkla ilgili, sadece buraya gelmelerini sağlamak değil, aynı zamanda burada yaşayan insanlar için gerekli ilaç ve gıda gibi ihtiyaçlara katkıda bulunmalarını sağlamaktır.

Kobanê'ye dair edindiğiniz izlenimleriniz neler?

Zafer elde edene kadar savaşmayı temsil eden kahramanca, destansı –bunu ifade etmek için başka hangi sıfatları seçmem gerekir, yeterli olur mu bilmiyorum- bir direniş bu. Bunu dünyanın bilmesi gerekir. Hem uluslararası hem de bölgesel hükümetlerin DAİŞ'e (IŞİD) destekleriyle oluşturdukları dünyanın en gelişmiş silahlarına karşı burada çok az şeyle mücadele ediliyor. Bu yüzden buradaki direniş büyük bir kahramanlık örneği ve YPG-YPJ’nin gösterdiği bu bağlılık ve saygı, onların bilinçlerinin de bir yansıması; sosyal bir devrim ve kadınların özgürlüğü için mücadele ediyorlar.

Sivillerin durumu nasıl, sağlık koşulları ne durumda?

Türk Hükümeti'nin açıkladığının aksine burası sivillerle dolu. Sağlık hizmetleri ise oldukça sınırlı imkanlarla veriliyor. Bir çadır hastanesinde, kış koşullarında, var olan sınırlı doktor sayısıyla bu hizmet verilmeye çalışılıyor. Gittikçe daha fazla sivil dönüyor. Ve bu yüzden yardımın ve daha fazla doktorun burada bulunmasının zorunluluğu hayati. Yaşlı ve çocuklar bu koşullardan daha fazla etkileniyor. Bu yaş gruplarından çok hastaya baktım şu ana kadar. Kış koşulları ve soğuklar yüzünden yaşanan hastalıklar var. Buna bağlı enfeksiyon ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan hastalıklar da var.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Arjantin’de, uluslararası bir devrimci olan Che Guevara’nın yürüttüğü mücadele oldukça tanınıyor ve kendimize devrimci bir rol üstlenerek, onun attığı adımları biz de, uluslararası devrimci militanlar olarak takip etmeye çalışıyoruz. Benim örgütümün adı Convergencia Socialista (Sosyalist Birlik). Bu temelde Kobanê'de bulunuyorum ve bu mücadeleye katkı sunmaya devam edeceğim. Meslektaşlarıma da Kobanê'ye gelerek direnişe sağlık alanında katkı sunmaları çağrısını yapıyorum. Ayrıca bu mücadeleyi, yine Türkiye'deki siyasal tutsakların durumunu özellikle de asıl liderlerinin (Abdullah Öcalan) durumunu tanıması enternasyonaller için bir gereklilik.