Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobani Davası 26 Nisan’da başlıyor.DAİŞ’in Kobani’yi işgal girişimlerinin sürdüğü Ekim 2014’te “sınırın insani yardımlar için açılması ve IŞİD’e verilen desteğin sona erdirilmesi” amacıyla Türkiye’de başlayan protestolardan dolayı 6 yıl sonra HDP’yi olaylardan sorumlu dava, Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülecek.  

İKTİDAR YARGILANACAK 

Zemo Ağgöz'ün Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, dava için günlerdir yoğun mesai harcayan HDP, dava konusu yapılan suçlamalar üzerinden iktidarın "Kürt düşmanı" politikalarını yargılayacak bir hazırlık içinde. Bin 200 avukat savunmayı üstlenmek amacıyla mahkemeye yetki belgesi sundu. Yetki belgesi sunanların dışında çok sayıda avukat da davayı takip edecek. Adalet İçin Hukukçular, Avukat Dayanışması, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Çağdaş Avukatlar Grubu (İstanbul ve İzmir), Demokrasi İçin Hukukçular, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar, Toplumsal Hukuk, Sosyal Hukuk, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Özgürlükçü Demokrat Avukatlar gibi hukuk kurumları davayı yakından takip edecek. İzmir, Amed, Van, Şırnak, Urfa, Dersim, Hakkari, Ağrı, Bursa, Mardin Barolarından başkan ve temsilci düzeyinde davaya katılım sağlanacak. Katılımcı barolar hem destek hem de gözlemci sıfatıyla duruşmalarda yer alacak. 

30 ÜLKEDE EYLEM

Yurt dışından da çok sayıda heyet davayı takip etmek için Türkiye’ye gelecek. Ayrıca, duruşmanın başlayacağı 26 Nisan günü 30'dan fazla ülkede, HDP ile dayanışma, Kobani’yi sahiplenmeye kapsamında eylem ve etkinlikler düzenlenecek. 

RAPOR TUTULACAK

Türkiye’den de muhalefet partileri ile sendikalar, insan hakları kurumları ve sivil toplum örgütlerinden çok sayıda temsilci davaya katılacak. HDP Hukuk Komisyonu ayrıca kimi baro ve insan hakları örgütlerini de davada gözlemci olmak, raporlama yapmak amacıyla davet etti. Davanın ilk gününde HDP Eş Genel başkanları ile HDP Meclis Grubu duruşmada hazır bulunacak ve sonraki günlerde de HDP Meclis Grubunun çoğunluğu mahkemede yer alacak. HDP Eş Genel başkanlarıyla gelen heyetlerin duruşmaya ilişkin açıklama yapmaları bekleniyor. HDP Ankara il ve ilçe örgütleri ile tutukluların aileleri duruşmada hazır bulunacak.