Eski adı IŞİD olan İslam devleti adlı örgütün Rojava’nın Kobani kentine düzenlediği saldırılar şehrin içine kadar yayılınca tüm dünyada protesto eylemleri gerçekleştirilmeye başlandı.

HDP süresiz direniş çağrısı yaparken, tüm sol gruplar da Kobani direnişine destek veren, dayanışmaya ve eyleme çağıran açıklamalar yaptılar.

İstanbul  Galatasaray’da, Beşiktaş Kartal heykeli etrafında ve  Kadıköy’de oturma eylemi başlandı. Diyarbakır, İzmir, Eskişehir, Hakkari, Van ve Hopa’da eylemler yapıldı.  Avrupa’nın da birçok şehrinde eylemler sürüyor.

Yapılan eylemlerden haberler:

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır il binasının önünde toplanmaya başladı. Halk, araçlarla Urfa’nın Suruç ilçesine yola çıkacak.

İstanbul’un Sultangazi, Kağıthane, Kartal, Maltepe, Sultangazi ilçelerinde Kobani’ye yönelik saldırılar protesto edildi.

Esenler Kazım Karabekir Mahallesi'nde halk sokaklara döküldü, yürüyüş yapıldı.

Kadıköy’de Altıyol’da Boğa heykeli etrafında toplanıldı. Kadıköy’de eylemcilere polis saldırısı oldu, eylemler sokaklarda sürüyor.

Gazi mahallesinde ise aralarında çeşitli sorunlar yaşanana tüm sol yapılar birlikte eylemdeler. IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını, Karayolları Mahallesi’nden TEM otoyoluna yaptıkları yürüyüşle protesto ettiler.

Okmeydanı’ndan Takism’e yürüyüşe geçildi, polis saldırısı gerçekleşti. Binlerce kişi Hacıahmet’te tekrar toplanıyor.

Taksim’de Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi başladı.

HDP Kartal İlçe Örgütü ile HDK Kartal Meclisleri, Kobani’ye yönelik saldırılarını Kartal Ahmet Şimşek Koleji önünden Kartal AK Parti İlçe binası önüne yaptıkları yürüyüşle protesto etti.

Sarıgazi’de sokağa çıkan halka, polis saldırdı. Vatan İlköğretim Okulu’nun önünde bir araya gelen halk, sloganlarla yürüyüşe geçti. Halk, kaymakamlık binasının önüne geldiğinde polis, gaz bombaları ile saldırdı. Ara sokaklara çekilen kitle ile polis arasında çatışmalar sürüyor.

Maltepe Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi, "Biji YPG/YPJ", "Biji berxwedane Kobane", "IŞID kaybedecek, halklar kazanacak", "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP" sloganlarıyla E-5 karayoluna doğru yürüyüşe geçti. Halk,balkonlardan alkışlarla destek verdi. Kitlenin E-5 karayoluna çıkmasıyla birlikte polis, gaz bombası ve tazyikli su ile saldırdı. Akrep adlı zırhlı araçlardan yakın mesafeden gaz bombası atıldı, çok sayıda kişi yaralandı. Bu sırada, Cide'den gelen bir yolcu otobüsü kitlenin üzerine sürerken, ezilme tehlikesi geçirenler oldu. Polisin saldırısı üzerine kitle yeniden Maltepe merkeze doğru yürüyüşe geçti.

İstanbul Kocamustafaşa'dan yürüyen kitle Aksaray'da başka bir kitleyle buluştu. Birlikte Unkapanı üzerinden Taksim'e yürüyüşe geçtiler.

Avcılar'da toplanan kitle AKP binası önünde yolu keserek oturma eylemi başlattı.

İzmir'de Sevinç Pastanesi önünde 100 kişi oturma eylemine başladı.

Ankara, Sakarya Caddesi'nde Kobani'ye destek olmak için toplanan kalabalık kitle süresiz oturma eylemine başladı.

Antalya'da Kobani için oturma eylemi devam ediyor. "Her yer Kobani her yer direniş" yazılı dövizler ve mumlar eşliğinde kitle protestosunu sürdürüyor.

Yalova'da Heykel Meydanı'nda insanlar toplanıyor.

Antakya halkı Armutlu'da "Kahrolsun IŞİD işbirlikçi AKP" sloganlarıyla Kobane için eylemdeydi.

Muğla'nın Datça İlçesi'nde, Datça-Marmaris karayolunu trafiğe kapatan grup, Kobani'ye destek amacıyla eylem yaptı.

VAN

Van’da, başta eski belediye garajı, Hacıbekir (Xaçort) ve Şabaniye mahalleleri olmak üzere bir çok mahalle ve noktada bir araya gelen kitle IŞİD’in Kobani’ye saldırısını protesto etmeye başladı. Bunun üzerine olay yerine gelen polisler biber gazı, gaz bombası ve plastik mermi ile müdahalede bulundu. Müdahaleye eyleciler taş ve molotoflar ile karşılık vermesi üzerine, sokaklara taşan çatışmalar uzun süre devam etti.

Cumhuriyet ve Maraş caddeleri başka olmak üzere polis biber gazı, gaz bombası ve plastik mermiler ile müdahale ediyor.

Kentte çatışmalar devam ediyor.

HAKKARİ

Hakkari’de akşam saatlerinde Keklikpınar, Pehlivan, Biçer, Gazi ve Yenimahalle mahallelerinde bir araya gelen gençler yola barikat kurarak, yaktıkları ateş etrafında Kobani’ye saldıran IŞİD’i protesto etti. Bunun üzerine olay yerine gelen polis gençlere gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Gençlerin müdahaleye taşlar ve molotoflar ile karşılık vermesi üzerine çatışmalar başladı.

Kent merkezinde ise bir araya gelen gençler tencere ve tava çalarak, Kobani’ye destek yürüyüşü yaptı. Esnafların da ışık söndürerek, destek verdiği eylemin ardından ateşler yakan gençler etrafından sloganlar atmaya başladı. Bunun üzerine olay yerine gelen polis biber gazı, tazyikli su ve gaz bombaları ile gençlere müdahale etti. Gençlerin müdahaleye taş ve Molotoflar ile karşılık vermesi üzerine kentte çatışmalar başladı.

Kent merkezi ve mahallelerdeki çatışmalar devam ediyor.

ESKİŞEHİR; HOPA

Eskişehir’de merkezde bir araya gelen kitle, Espark’a yürüyor. Eyleme, ÖDP ve Halkevleri üyeleri de katılıyor. Espark’ın önünde oturma eylemi yapılacak.

Hopa’da yolu trafiğe kapatan eylemciler AK Parti ilçe binasına yürüdü. Yarın da AK Parti il binasına yürünecek.

Adana Seyhan'da IŞİD sempatizanlarına ait bazı ev ve işyerlerine halk tarafından saldırı düzenlendi.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu “Kobanê direnişinin yanındayız. AKP ve IŞİD zihniyeti aynıdır. CHP'liler sokağa dökülmeli” dedi.




İsviçre Basel'de Kobani'yle dayanışma eylemine yüzlerce kişi katildi. Parlamento başkani ile görüşmek isteyen eylemciler yolu trafige kapadilar. Çesitli parlementerlerin katıldığı ve konuşma yaptığı eylem sürüyor. Bern’de de ABD Büyükelçiliği önünde eylem var. ABD başta olmak üzere, Koalisyon devletlerinin bir an önce IŞİD çetelerine karşı harekete geçmesi istendi.

Paris Havalimanı ve Hollanda Parlamento binasından sonra İsveç Havalimanı da işgal edildi... İsveç'in en büyük hava alanı Kobani için işgal edildi. Uçuşlar yapılamıyor.

Avusturya'da binlerce insan sokaklara döküldü. Parlamento binasına yürüyüş başladı...

Paris, Frankfurt ve Essen'de de halk sokaklarda. Fransa parlementosu önünde kalabalık gittikçe artıyor.

Türkiye'nin ve Dünya'nın birçok kentinde eylemler devam ediyor.