İzmir Bornova’da, geçen yıl 7 Ekim’deki Kobani gösterilerine katılan 38 yaşındaki Ekrem Kaçaroğlu, karşıt görüşlü bir grup tarafından başından kurşunla vurulup linç edilerek ağır bir şekilde yaralanmıştı. Çay ocağı işleten Kaçaroğlu, kaldırıldığı hastanede 10 gün sonra hayatını kaybetmişti. Kaçaroğlu’nun ölümü sonrasında TOMA görüntülerine istinaden Reşit A. ve Kubilay A. kardeşler ile akrabaları olan Suat D. ve Murat K. gözaltına alınmıştı. Görüntülere göre, yerde yatan Kaçaroğlu’na sopa fırlatan Kubilay A. ve tekme atan Murat K. tutuklanırken, diğer iki kişi serbest bırakıldı. 

HİÇ TUTUKLU KALMADI

İsmail Saymaz'ın Radikal'de yer alan haberne göre, şüphelilerden 29 yaşındaki Reşit A., TOMA görüntülerinde, üzeri çıplak halde elinde tüfekle TOMA aracı önünde koşarken ve havaya ateş ederken görüldü. İki çocuk babası A., ifadesinde, kalabalık bir grubun evlerini taşladığını iddia ederek, “Karslı olmamız ve bu olaylara prim vermememizden dolayı evlerimizi taşlayarak, olayların içine bizi çekmeye çalıştılar” dedi. Evlere saldırılması üzerine mahallelinin, “canını korumak ve evlere zarar gelmesini önlemek” amacıyla müdahale ettiğini iddia eden Reşit A., dedesine ait tüfeği alıp sokağa çıktığını anlatarak, “TOMA ile birlikte karşı gruba doğru hareket halindeyken tüfekle havaya bir el ateş ettim. Ateş ettikten sonra yeterli sayıda polis gelmesi üzerine tüfeği katlayıp koltuğumun altına aldım” dedi.

Reşit A.’nın 19 yaşındaki kardeşi Kubilay A. da TOMA’nın görüntülerine, “elinde uzun siyah bir cisim” ile girdi. Aktaş, pazar yerinde karşı karşıya geldikleri diğer grupla bir-bir buçuk saat birbirlerine taş attıklarını belirterek, “Biz 20-25 kişi vardık. Grubun sürekli üzerimize gelmesinden dolayı püskürtmek ve kendimizi korumak amacıyla taşla karşılık verdik” dedi. Ağabeyinin karşı grup tarafından sıkıştırılması üzerine akrabası Suat D.’nin silahla havaya iki el ateş ettiğini savunan Kubilay A., “Ağabeyim tehlikede olduğunu fark edince hedef gözetmeden havaya doğru iki veya üç el ateş etti” dedi.

KURUSIKI SİLAHLA HAVAYA ATEŞ

Suat D. de TOMA’nın püskürttüğü grubun taş ve sopalarla mahalleye doğru koşarak geldiğini görmesi üzerine kurusıkı silahla havaya iki el ateş ettiğini savundu. 27 yaşındaki Murat K. de sokak ortasında tanımadığı bir kişiyi yerde yatarken gördüğünü belirterek, “Ben ve diğer akrabalarım yerde yatan şahsın yanına gittik. Olayın kızgınlığıyla yerde yatana tekme attım” dedi.

İzmir 4. Sulh Ceza Mahkemesi, “mağdurun ne şekilde ve kim tarafından yere düşürüldüğünün bilinmediği ancak yerdeyken yaralıya eylemde bulundukları” için Kubilay A. ve Murat K.’yi tutukladı. Ateş eden Reşit A. ve Suat D.’nin mağdura eylemde bulunduklarına dair yeterli delil elde edilemediğinden tutuksuz yargılanmalarına karar verildi. İki ay sonra da İzmir 3. Sulh Ceza Hakimliği, Ekrem Kaçaroğlu’nun silahla öldürüldüğünü belerterek, Kubilay A. ve Murat K.’nin hakkında ancak kasten yaralama suçundan işlem yapılabileceği için iki tutukluyu da serbest bıraktı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, tutuksuz yargılanan dört kişi hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 81. maddesine göre ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet hapis istemiyle İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. İddianamede, Kaçaroğlu’na isabet eden mermilerin Reşit K. ve Suat D.’nin silahından çıktığı yönünde bir sonuca ulaşılamadığı fakat iki sanığın maktulün bulunduğu yöne ateş ettikleri vurgulandı. Kubilay A. ve Murat K.’nin de yerde ağır yaralı haldeki Kaçaroğlu’na, ölebileceğini öngörmelerine rağmen tekme ve sopayla vurmak suretiyle ölüme sebebiyet verdikleri belirtildi.

Kaçaroğlu Ailesi’nin avukatı Nezahat Paşa, görüntülerde, linç girişimine katılan kişi sayısının fazla olduğu görülmesine rağmen sadece dört kişiye dava açılmasını eleştirdi. Bir cinayet davasında sanıkların tutuksuz yargılanamayacağını ifade eden Paşa, “Savcılığın soruşturmayı yürütüş tarzı bizi kaygılandırdı. Umarım mahkeme daha adil şekilde yürür” dedi.