Maraş’ın Pazarcık ilçesinde yaklaşık dört yıl önceki Kobane eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle yedi Eğitim-Sen üyesi öğretmen ‘terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Rıfat Doğan’ın Diken’de yer alan haberine göre KESK’e bağlı Eğitim-Sen üyesi Özgür Güler, Bazo Çiftepala, Erdal Tanrıverdi, Adem Evin, Sedat Sakallı, Herdem Şahin ve Serkan Altınöz, sendikanın Suriye’nin Kobane kentine saldıran IŞİD’i protesto etmek için yaptığı iki günlük iş bırakma eylemine katılmıştı. 

29 Aralık 2014 günü yapılan eyleme katılan yedi öğretmen, 4 yıl sonra 5 Ocak sabahı gözaltına alındı.

Önce savcılığa, sonra Pazarcık Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan Eğitim-Sen’li öğretmenler, Kobane eylemine sendikaları Eğitim-Sen’in aldığı karar gereğince katıldıklarını belirterek, suçsuz olduklarını dile getirdi.

Mahkeme ise yedi öğretmenin tutuklanmalarına karar verdi.

Eğitim-Sen Manmaraş Şubesi, üyelerinin tutuklanmasına tepki gösterdi. 

Sendika açıklamasında “Üyelerimizin tutuklanma gerekçesine baktığımızda 2014 yılında yapılan basın açıklaması suç unsuru olarak gösterilmiştir. 2018 yılında olduğumuza göre 4 yıl sonra bu basın açıklamasının suç unsuru olarak gösterilmesini manidardır” dendi.

Sendika eyemle ilgili gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını ve hiçbir olumsuzluğun yaşanmadığını kaydetti.
Açıklamada, tutuklanan yedi Eğitim-Sen’li öğretmenin hiçbir terör örgütüne bağlı olmadığı belirtildi.

İHD’DEN TEPKİ

İHD Maraş Şube Başkanı Selçuk Delibaş tutuklanan öğretmenlerin serbest bırakılmasını istedi.

Eğitimcilerin haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklandıklarını dile getiren Delibaş, daha önceden KHK ile görevden uzaklaştırılmış öğretmenlerin tutuklanmalarına 2014 yılında Eğitim Sen Genel Merkezi tarafından karar altına alınan bir eylemin gerekçe gösterildiğini söyledi. 

‘TUTUKLANMALARI SİYASİ BİR TUTUMDUR’

Delibaş, “Emekçileri hiçbir delil yokken önce ekmeğinden etmek, bu yetmiyormuş gibi bir de özgürlüklerinden etmek en temel insan haklarına bile aykırıdır. Hukukun herkese bir gün gerekli olduğunu defalarca vurguladık, yine vurguluyoruz. Yapılan tutuklamaların tamamen muhalif düşüncede olanlara yönelik siyasi bir tutum olduğunu biliyoruz” dedi.