Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında Bıçak Timi adı verilen bir JİTEM ekibi tarafından 22 kişinin yasadışı keyfi infaz edilmesi veya zorla kaybedilmesine ilişkin 9 sanığın “silahlı örgüt kurmak veya yönetmek, silahlı örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürmek” suçlarından yargılandığı Kızıltepe JİTEM davasının 4. duruşması yarın Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.


Emekli Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ve köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ile İsmet Kandemir hakkında “silahlı örgüt kurmak veya yönetmek, silahlı örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürmek” suçlarından 2014 yılında dava açılmıştı. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, davanın görülmesi gereken Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine, henüz ilk duruşma gerçekleşmeden davanın güvenlik gerekçesiyle Mardin'den Ankara'ya nakledilmesine karar vermişti.

3 Mart 2015’te görülmeye başlayan dava, üst düzey komutanların yargılanması için HSYK izni gerektiği gerekçesiyle başlamadan durdurulmuş, 3 Haziran 2015’te ve 19 Ekim 2015’te görülen davalarda da HSYK’dan yanıt gelmemesi üzerine ertelemeye gidilmişti. HSYK’nın sanıkların “silahlı örgüt kurmak” ve “tasarlayarak insan öldürmek” suçlarından yargılandıkları için izin alınmasına gerek olmadığına ve doğrudan kovuşturma yapılabileceğine hükmetmesi üzerine yarın gerçekleşecek duruşma, sanıkların ve tanıkların dinleneceği ilk gerçek duruşma olacak.