Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, 1992-1996 yılları arasında yaşanan gözaltında kayıplar, köy boşaltmalar ve yargısız infazlarda katledilen 22 kişinin ölümünden sorumlu tutulan 4'ü asker 5'i korucu toplam 9 kişinin yargılandığı 'Kızıltepe JİTEM' davasının 6'ncı duruşması, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Duruşmada sanıklar Jandarma Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Emekli Jan. Alb Eşref Hatipoğlu, Emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Ünal Alkan, Mehmet Salih Kılıçarslan ve Ramazan Çetin ile sanık avukatları katıldı. 

Müşteki avukatları ise duruşmaya katılmadı.

DİHA’nın haberine göre; müşteki avukatlardan İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, mahkemeye gönderdiği dilekçe ile duruşmaya katılmayacaklarını bildirdi. Kuzu dilekçesinde duruşmaya katılmama gerekçelerini ise şöyle sıraladı: 

"Görülen önceki duruşmalarda UYAP sistemine hiçbir şekilde aktarımı yapılmadığı için bilgi edinemiyoruz. Yine her duruşmada ortaya çıkan yeni vakalar karşısında duruşma görüntülerinin tutanağa çevrilmesi sureti ile tarafımıza verilmesi gerekir iken verilmemesi, duruşma görüntülerini içerir bir cd'nin tarafımıza tebliğ edilmemesi nedeni ile mahkemenizin adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini düşünmekteyiz."

TEHDİT VE İTHAMLAR UYAP'A AKTARILMAMIŞ

Avukat Kuzu, dilekçesinde 28 Nisan 2016 tarihli son duruşmada sanıklar tarafından iddianameyi hazırlayan savcı ve mahkeme heyetine yönelik kimi ithamlar ve tehditlerde bulunulmasına rağmen, sanıklar hakkında herhangi bir adli merciye suç duyurusunda bulunulmadığını da vurguladı.

'ETKİN BİR YARGILAMA YAPACAĞINIZDAN KUŞKULUYUZ!'

Bununla birlikte yine sanıkların bu yöndeki beyanlarının UYAP'a aktarılmış olan duruşma çözümlerine de konulmadığını belirten Avukat Kuzu, "Bu ağır ithamlar karşısında herhangi bir işlem yapmayan mahkemenizin etkin bir yargılama yapacağından ciddi anlamda kuşkularımız bulunmaktadır" dedi. 

TEHDİT VE HAKARETTE BULUNAN SANIK KORUNDU 

Sözkonusu duruşmada kendilerinin de sanıklar tarafından açıkça hakarete maruz kaldıkları ve tehdit edildiklerini belirterek, "Mahkemeniz adli mercilere suç duyurusunda bulunmak için herhangi bir ara karar almadığı sanıkların tehditleri ve hakaretleri duruşma tutanağına yansıtılmamıştır. Bu durum mahkemeniz tehdit ve hakarette bulunan sanığı koruma yönünde davrandığını kuşkusunu uyandırmıştır" diyen Kuzu, adil bir yargılamaya dikkat çekmek için bu duruşmaya katılmayacaklarını iletti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Erdal Ataş'ın izlediği duruşmada ise, kimlik tespitinin ardından itirafçılar Ahmet Aksoy ve Fahri Ertaş dinlendi.

'FATİH' KOD İSMİNİ KOMUTANLARIM BANA VERDİ

Tanık olarak dinlenen itirafçılardan Ahmet Aksoy, Emekli Albay Hasan Atilla Uğur'u tanıdığını belirterek, "Hasan Atilla Uğur bana destek çıktı. 1994 yılında öldürülen kişilerin isimlerini bilmeyiz. Avdulvahap Ateş'in Kanber Topçu ile birlikte öldürüldüğünü ben gördüm. PKK'den kaçtıktan sonra Kızıltepe Jandarma Komutanlığı bünyesinde çalışmaya başladım. 'Fatih' kod ismi de birlikte görev yaptığım komutanlarım tarafından verilen bir isimdi" beyanında bulundu. 

İtirafçıların dinlenmesinin ardından mütaalası istenen iddia makamı ise, sanıkların duruşmadan vareste tutulması talebinde bulundu.

SANIKLAR DURUŞMAYA DA KATILMAYACAK

Ara kararını açıklayan Mahkeme heyeti, gizli tanıklardan 'Aydost'un bir sonraki duruşmada hazır edilmesi, 'Oğuz'un ise SEGBİS sistemi ile beyanının alınmasının yanı sıra tüm sanıkların duruşmalardan vareste tutulması kararı vererek, bir sonraki duruşmayı 18 Kasım 2016 tarihine erteledi.