Mardin Kızıltepe’de "KCK" adı altında düzenlenen operasyonlarda aralarında Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk ve belediye başkan yardımcılarının da bulunduğu 29 belediye meclis üyesinden 25'i tutuklandı, 4 meclis üyesi ise aranıyor.

 

Türkiye'de 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde 53 olan belediye sayısını 98'e çıkararak büyük başarı elde eden kapatılan DTP’ye yönelik başlatılan ve BDP ile devam eden "KCK operasyonları" üçüncü yılına giriyor.

 

Yerel seçimlerden hemen sonra 14 Nisan 2009'da eş zamanlı olarak birçok ilde başlatılan operasyonlar kapsamında belediye başkanları, belediye ve il genel meclis üyeleri ve insan hakları savunucuları da cezaevine konuldu. Bu operasyonlardan en çok nasibini alan belediyelerden biri de Kızıltepe Belediyesi oldu.

 

DİHA’dan Serkan Kurt’un haberine göre 29 Mart 2009 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerde yüzde 79 oy oranıyla başarı elde eden Kızıltepe Belediyesi, her 10 kişiden 8 kişinin oyunu alma başarısını gösterdi. 2009 yerel seçimlerde 31 belediye meclis üyesinden 29'u BDP, diğer 2'si ise AK Parti'den seçildi.

 

3 yıl önce başlayan operasyonlardan bu yana aralarında Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk'ün de bulunduğu 21'i asil 4'ü yedek üye olan belediye meclis üyesi tutuklandı. Belediye Başkan yardımcıları, Belediye Başkanvekili ve meclis üyeleri halen cezaevinde tutuluyor.

 

Kızıltepe Belediye Başkan Yardımcısı Şemsettin Sulhan, Belediye Meclis Üyeleri Aslan Başboğa, Mehmet Gürkan ve Emin Aslan hakkında arama kararı çıkartıldı. Tutuklanan belediye meclis üyelerinin yerine yedek üyelerden 11'i atandı. Yedek üyelerden Seyfettin Ateş, Mithat Yılmaz ve Kenan Akdoğan da tutuklamalardan nasibini aldı.

 

Tarihte ilk kez bu kadar baskıya uğrayan Kızıltepe Belediyesi'nin tamamına yakını cezaevinde olması nedeniyle her ayın ilk haftasında toplanan ve ilçenin sorunlarını tartışıp çözüm yolları arayan meclis de böylelikle cezaevine taşınmış oldu!

 

Bir hafta içinde önce savcılık sorgusu yapılan ve bir hafta sonra tekrar gözaltına alınan Kızıltepe Belediye Başkanvekili Şerife Alp’in tutuklanmasıyla birlikte tutuklanan meclis üyesi 24'ten 25'e çıkmış oldu. 3 yıl içinde aralarında Belediye Başkanı Türk'ün de bulunduğu 21 asil toplam 25 belediye meclis üyesi tutuklanırken, son bir ay içinde de Kızıltepe Belediyesi çeşitli gerekçelerle iki kez baskına uğradı.

 

Baskınlarda belediyenin çalışma arşivleri ile bilgisayar hard disklerine el konuldu, belediyenin hizmet vermesi uzun bir süre engellendi. Belediye çalışanlarına ve belediyenin hizmet binasına yapılan operasyonların amacının hizmeti engellemek olduğu iddia ediliyor. (ANF)