Dr. Hikmet Kıvılcımlı'nın kişiliğini ve eserlerini tanıtmak amacıyla, kurucu üyeler arasında SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş'ında bulunduğu 41 kişi tarafından 'Kıvılcımlı Enstitüsü Derneği' İstanbul'da kuruldu

Kıvılcımlı Enstitüsü Derneği Genel Başkanı Ahmet Kale, enstitünün kurulmasının nedenlerini ve kurumun amaçlarını BirGün'e anlattı.

SİYASİ BİR ODAK OLMAYACAĞIZ

Ahmet Kale, Dr. Hikmet Kıvılcımlı'nın Türkiye Sosyalizm'inin en üretken insanı olduğunu söyleyerek, Kıvılcımlı'nın yaşamı boyunca Türkiye'nin orjinal sorunları üzerine el yazısıyla elli bin sayfa yazı yazdığını aktardığını kaydetti. Kıvılcımlı'nın yüze yakın kitabı olduğunu ve bunların altmış tanesinin yayınlandığını söyleyen Kale, kurumun gayesinin Kıvılcımlı'nın kişiliğinin ve eserlerinin derinlemesine incelemek olduğunu söyledi. Kale, “Amacımız Kıvılcımlı'nın mücadelesini anlatmak için paneller düzenlemek, tartışma ortamları oluşturmak ve kendisinin hayatını anlatan belgeseller yapmak” dedi. Kale, “Bütün bunları yaparak bir 'Kıvılcımlı Danışma Merkezi' kurmak istiyoruz” diye konuştu.

AMACIMIZ KIVILCIMLI'YI TANITMAK

"Dr. Hikmet Kıvılcımlı'nın adını ve eserlerini tanıtmak, eserlerinden, makalelerinden, resimlerinden, üzerine yazılanlardan oluşan bir arşiv oluşturmayı amaçlıyoruz” diyen Kale,”Dağınık olarak birçok yerde onunla ilgili röportajların yapıldığı, ya da yaşamını geçirdiği yerlerin görüntülendiği zengin bir görsel malzeme birikimi de var. Bunları da derleyip toplamak amacındayız. Ayrıca henüz yeni yazıya aktarılmamış yığınla yazısı ve kitapları var. Onları da düzgün bir biçimde insanlığa kazandırmak istiyoruz” dedi.

Kıvılcımlı'nın en iyi şekilde anlaşılması ve değerlendirilmesi için çalışacaklarını kaydeden Kale, enstitüde görevli olan her kişinin farklı görüşlere sahip olduğunu belirtti. Enstitü'de görev yapan herkesin istediği partide ve kuruluşta çalışabileceğine dikkat çeken Kale, sözlerine şöyle devam etti:

"Enstitümüzün kurucuları farklı görüşlere sahip kişilerden oluşuyor. Kurumumuzda dört sosyalist parti lideri var. Bu kişiler bütünüyle Kıvılcımlı görüşlü olan kişiler değil. Gayemiz ideoloji dayatması değildir, bütün meselemiz Kıvılcımlı'nın değerini ve önemini kavratmak."

'NE KADAR ANLATSAK AZDIR'

“Kıvılcımlı kendini Türkiye'deki sosyalizm mücadelesine adadı” diyen Kale, “Hikmet Kıvılcımlı 69 yıllık hayatının 22 yılını hapishanede geçirmiş bir şahsiyet. Türkiye'de işçi sınıfının kurtuluşu için bir ömür mücadele veren Kıvılcımlı'yı ne kadar anlatsak azdır.” diye konuştu.

Kale son olarak “Herkesi Kıvılcımlı Enstitüsü'nün bu çabasına destek vermeye çağırıyorum" diye konuştu.