Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gultan Kışanak ve Fırat Anlı hakkında verilen gözaltı kararı, 5 gün boyunca avukatlarıyla görüş kısıtlaması, soruşturma dosyaları için verilen gizlilik ve kısıtlama kararlarının kaldırılması için itiraz edildi. Kararları veren Sulh Ceza Hakimi'ne başvuran eşbaşkanların avukatları, kararların hukuka aykırı olduğunun altı çizildi. Hakimin itiraz hakkında en kısa sürede karar vermesi bekleniliyor. 

Konuyla ilgili konuşan Kışanak ve Anlı'nın avukatı Mesut Beştaş, Kışanak hakkında 2015'te, Anlı hakkında ise 2014 yılında iki ayrı soruşturma açıldığını hatırlattı. Beştaş, "Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın bu eski soruşturmalardan dolayı gözaltına alınmalarının motivasyonun hukuk olmadığı anlaşılmaktadır. Anlı ve Kışanak'ın gözaltı işlemlerinin gerçekleşmesini sağlayan birçok siyasi gelişmeden söz etmek mümkün.

Anlı ve Kışanak'ın gözaltına alınmasını, son süreçte ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile hükümetin DBP'li belediyelere kayyım ataması uygulamasının son halkası olarak görüyorum" tespitinde bulundu.

"Hukukun siyasete angaje olmasını bir hukukçu olarak ibretle izlediğimi ifade ediyorum" diyen Beştaş, "Öyle ki bu hukuksuzluk kendi içinde kendiyle dalga geçecek noktaya ulaşmıştır.

Örneğin Sulh Ceza Hakimi'nin müvekkillerim Anlı ve Kışanak için verdiği arama ve el koyma kararında, 25 Ekim günü saat 17.00'dan, 26 Ekim günü sabah saat 05.00'e kadar süre verilmiş. Kararın devamında gündüz saatlerinde arama tamamlanmaması halinde, gece de devam ettirilmesi karara bağlanmış. Bu kararla adeta hukukun gecesi gündüze, gündüzü de geceye çevrilmiş durumda. Bu hakim kararıyla biz de gündüz gözüyle geceleyin adalet arayışı içinde olacağız" şeklinde konuştu.