Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Valilik kararıyla 'güvenlik' gerekçe gösterilerek çöp kutularının toplatılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

DBP’nin düzenlediği “Yerel Yönetimler Özyönetimi Tartışıyor Buluşması"nda konuşan Kışanak, Valiliğin kararının ardından görüşmelerin devam ettiğini belirterek, "Çok açık günde 850 ton atığı bizim 3-4 saatte toplayıp bu işi bitirmemiz mümkün değildir," dedi.

Vali’yle görüşmeler yaptıklarını, belediyeler olarak saatleri düzenleyeceklerini dile getiren Kışanak, “Kentin temiz olması ve halk sağlığı açısından gerekli önlemlerin alınması belediyelerin görevleri arasındadır, gerekeni yapacağız.” dedi.

‘GÜVENLİK’ GEREKÇESİYLE İSTENİYOR

Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyeye ait araçların farklı amaçlarda kullanılma ihtimaline binaen ya da bazı grupların eline geçme ihtimaline binaen çöp toplama araçlarını sadece sabah saatlerinde çöp toplaması, konteynırların ve büyük bidonların kaldırılması isteniyor, ancak kutuların kaldırılması konusunda bir karar yok. Biz bunun zaten sözkonusu olmadığını, belediyemizin kamu görevini yaptığını belirttik. Bu ülkede bir merkezi kamu yönetimi bir de yerel kamu yönetimi olduğunu belirttik. Yerel kamu yönetimi olarak halka karşı sorumluluğumuz, belirlenmiş görevlerimiz var, bu görevlerimizi yerine getirmemiz lazım. Bu kentte biz halkın sağlığını düşünmek zorundayız, kentimizin temiz olması lazım, kampanyalar yürütüyoruz, büyük paralar harcıyoruz, büyük emekler veriyoruz, bu çalışmalarımız devam edecek, bu konuda bir sıkıntı yok çalışmalar devam edecek.”

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN GÜNLÜK ÇÖP TOPLAMA PROGRAMI

Büyükşehir Belediyesi bir gün içerisinde düzenli olarak il ve ilçelerde sabah 06.00 ile gece saat 01.00’a kadar çöp topluyor. İç bölgelerde günde bir kere, ana arterlerde ise günde 3 defa çöp toplama işlemi yürütülüyor. Çöplerin yüzde 70’i gece, yüzde 30’u da gündüz saatlerinde toplanıyor.

VALİLİĞİN KARARI

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, “kentin güvenliği” gerekçesiyle, Diyarbakır’daki belediyelerden tüm çöp konteynırlarının ve bidonlarının kaldırılmasını istedi. Diyarbakır’daki tüm belediyelere 14 Eylül’de Vali Hüseyin Aksoy imzalı, tebliğ edilen karar şöyle:

“Kamu hizmetlerinin ve günlük hayatın daha sağlıklı ve normal işleyebilmesi, vatandaşların ve çevre sağlığının korunması, vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğinin sağlanabilmesi, belediyelerimize ait çöp toplama ve temizlik araçlarının ilimizdeki terör faaliyetlerinde kullanılmasının önlenmesi, kamu düzenini ve güvenliğini ve kişilerin can ve mal emniyetini sağlamak amacıyla 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C, 11/H ve aynı kanunun 66. maddesi uyarınca idarenizce yapılan çöp toplama ve temizlik faaliyetlerinin gün içerisinde sabah 06.00-10.00 saatleri arasında yapılması, çöp konteynır ve bidonlarının tamamen kaldırılması rica ederim.”