Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde kitap yasağı getirildiğini yazdı. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Kocaeli Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Mezopotamya Ajansı’na (MA) gönderdiği mektupla yaşadıkları hak ihlallerini anlattı.

Kışanak, mektubunda cezaevi idaresi tarafından Yeni Yaşam gazetesinin kendilerine verilmediğini ve hukuki yöntemlere başvurmalarına rağmen sonuç alamadıklarını belirtti. Gazetenin bayide olmadığı için verilmediğinin kendilerine söylendiğini kaydeden Kışanak, “Bu kadar saçmalıkla uğraşmaktan bıktık” dedi.
 
KİTAP YASAĞI GETİRİLDİ
 
Kandıra Cezaevi’nde kitap yasağı getirildiğini de kaydeden Kışanak, “Cezaevi Gözlem Kurulu, dışarıdan kargo ile gönderilen ya da ziyaretçilerimizin yatırdığı hiçbir kitap, dergi (süreli-süresiz) artık vermeme kararı aldı. Bu karar bize tebliğ edildi. İnfaz Hakimliği’ne itiraz ettim, bakalım ne zaman karar verecek. Bu durumda sadece ücretini cezaevi emanet para hesabında bulunan paramızdan ödemek koşuluyla, cezaevi idaresi aracılığıyla kitap-dergi alabileceğiz” diye yazdı.

Bu konuda yargı yollarına başvurduklarını aktaran Kışanak, insan hakları kuruluşlarına duyarlılık çağrısında bulundu.
 
FELAKET BİR DURUM
 
Kışanak, kitap yasağına ilişkin mektubunda kararı şöyle değerlendirdi: “Kitap yasağı felaket bir durum. ‘Kitabı ancak paran varsa alabilirsin’ diyen bir karar. Kitap bir ticari mal değildir, tüketim ürünü değildir. Kitap zenginlerin alıp, süs olsun diye bir kenara bırakacağı bir eşya değildir. Aynı kitap elden ele binlerce kişi tarafından okunabilir. ‘Parası olmayan kitap okumasın’ demek nasıl bir mantığın ürünü, gerçekten anlamakta zorluk çekiyorum. Tüm bunları idarenin istediğimiz kitapları alacağını varsayarak, yazıyorum. İşin birde bu yanı var. ‘İstediğin kitabı bulamadım’ diyerek, parasını verdiğin istediğin kitapları okumamızı engellemeleri işten değil. Yeni Yaşam’da olduğu gibi günlük gazeteyi bile alamıyoruz.”