Kırşehir'de ‘teröre lanet yürüyüşü’ adı altında saldırılar gerçekleştiren 16 sanığın ilk duruşması 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme sanıkların tutukluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı 18 Aralık'a erteledi.

‘Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, mala zarar verme, iş yeri ve mülk dokunulmazlığını ihlal etme, siyasi parti binasına zarar verme, kanuna aykırı gösteri ve yürüyüş düzenleme’ suçlamalarıyla haklarında dava açılan 18 sanığın yargılanmasına Kırşehir Adliye Sarayı’nda başlandı.

Bugün başlayan duruşmalarda HDP Kırşehir il binasının taşlanması ve yakılma girişimi, 7 Haziran seçimlerinde HDP seçim irtibat bürosu olarak kullanılan çay ocağı ile Avukat Saim Özdemir’in bürosunun taşlanması olarak 3 ayrı duruşma, Kırşehir 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi.

Duruşmaya, 16 tutuklu sanıktan Ş.K., R.M., Y.S., B.I., M.Ş., M.E. ile tutuksuz sanıklar F.E. ve M.A., müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Sanıklardan Ş.K., mahkemedeki ifadesinde, suçlamaları kabul etmeyerek, herhangi bir iş yerine zarar vermediğini, HDP il binasının üst katına Türk bayrağı astığını ve bunun ardından bina etrafından toplanan kalabalığın binaya taş atmayı bıraktığını ileri sürdü.

Olaylar öncesinde Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde hayatını kaybeden polis Feyyaz Yumuşak’ın arkadaşı olduğunu ileri süren kız öğrenci F. E., arkadaşının ailesiyle görüştüğünü, çok üzüldüğünü ve bu üzüntüyle olaylara katıldığını iddia etti.

Denetimli serbestlik kararıyla tutuksuz yargılanan ve öğrenci olduğunu söyleyen F. E., hiçbir işyerine ve çevreye zarar vermediğini savunarak, HDP il binasına taş atmadığını ifade etti. Çıkan olaylarda bazı kişilerin halkı galeyana getirdiğini ve yönlendirdiğini öne süren F. E.’nin ifadesi duruşmanın seyrini değiştirdi.

'SANIKLARIN TAHLİYE TALEPLERİ KABUL EDİLMEDİ'

Sanıklardan özel bir şirkette çalıştığını ve 65 gündür tutuklu bulunduğunu, tutukluluk süresinin devam etmesi halinde işten atılacağını söylene M.Ş., tutuksuz yargılanmayı talep etti. Ancak mahkeme heyeti tarafından kabul edilmedi. Diğer taraftan, kuvvetli suç şüphesini gösteren kamera kayıtları, inceleme tutanakları ve somut delillerin varlığını gerekçe gösteren mahkeme heyeti, 16 sanığın tutukluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı 18 Aralık'a erteledi.

'HDP AVUKATI HATEM GÖKSU: DAVALARIN BİRLEŞTİRİLMESİNİ TALEP ETTİK’

Duruşması  sonrası değerlendirmede bulunan HDP Avukatı Hatem Göksu da şunları söyledi, “8 Eylül 2015 tarihinde Kırşehir'de gerçekleşen saldırılardan, HDP Kırşehir il binasının taşlanması ve yakılma girişimi, 7 Haziran seçimlerinde HDP seçim irtibat bürosu olarak kullanılan çay ocağı ile Avukat Saim Özdemir’in bürosunun taşlanması olarak 3 ayrı duruşma, Kırşehir 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi.

Biz mahkeme heyetinden davaların birleştirilmesi için talepte bulunduk. Önümüzdeki 15 Aralık tarihinde yapılacak olan Gül kitabevinin yakılması duruşmasında davaların birleştirme için taleplerin cevabı bekleniyor."

Kırşehir'de 8 Eylül'de ‘teröre lanet yürüyüşü’ adı altında gerçekleştirilen saldırılarda bazı işyerleri yakılmış ve taşlanmış, olaylara karıştığı tespit edilerek gözaltına alınan 59 kişiden 16'sı tutuklanmıştı.