Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır ile ilgili 7 polisi dinledi. Dinlenen polisler içerisinde, tanıkların 'O öldürdü' dediği Mehmet Hayta da vardı.

İSTANBUL- Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 1980 yılında gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'la ilgili araştırmaları kapsamında, Kırbayır'ı gözaltına alan 7 polis memurunu dinledi. Polisler içinde Mehmet Hayta da bulunuyor. Hayta, Kırbayır'ın ölmediğini iddia etti, "Yaşadığını düşünüyoruz" dedi. Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır öfkeli: "Yalan söylüyor..."

Dönemin Kars Siyasi Şube Şefi olan Mehmet Hayta, alt komisyona verdiği ifadede Kırbayır'ın evinden alınarak sıkıyönetim birliklerine teslim edildiğini iddia etti. Alınan bilgiye göre Hayta, komisyona, "Biz tutukladık. Sorgusunu MİT yaptı. Emniyetin 3. katından atılmadı" dedi.

Kırbayır'ın öldürülmesi ile ilgili yakın zamanda 3 tanık ortaya çıkmıştı. Tanıklar, Mehmet Hayta ve ekibine işaret etmişti. ETHA'ya mektup gönderen, Kırbayır ile aynı dönem gözaltına alınan Ahmet Kaya, Kırbayır'ın işkencehaneye çevrilen Eğitim Enstitüsü'nde katledildiğini anlatmıştı. Ahmet Kaya, o dönem "pencereden atladı" iddialarının gündeme geldiğini belirtmiş, ancak enstitünün bütün pencerelerinin demir parmaklıklar ile çevrili olduğunu, kaçmanın mümkün olmadığını söylemişti. Kaya ayrıca, "Daha ilk seanslarda, öyle ilkel bir falaka çekiyorlardı, değil kaçmak ayakta durmak mümkün değildi" demişti.

TOPU MİT'E ATIYOR

Ağabey Mikail Kırbayır, Mehmet Hayta ve ekibinin komisyonda verdiği ifadelere "yalan söylüyor" diyerek tepki gösterdi. ETHA'ya konuşan ağabey Mikail Kırbayır, görüşmeye kendilerinin alınmadığını, polislere yöneltmek istedikleri soruları aldıklarını söyledi.

Kırbayır, "Mehmet Hayta yalan söylüyor. Ben öldürdüm diyecek hali yok. Şimdi topu MİT'e atıyor. Bu olaydan kıvırmaları mümkün değildir. Eninde sonunda öldüren Mehmet Hayta ve ekibinin kendisidir" dedi.

ETHA