Bazı hukukçular, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, yargıya yönelik suçlamalara cevap verdiği ve hükümete yönelttiği ağır eleştirilerei lişkin, "Kılıç’ın ceberut uygulamalara karşı çıktığını, bu duruşuyla hâkim ve savcılara moral verdiğini" dile getirdi.

Zaman'da yer alan habere göre, Gazi Üniversitesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Aydın da, AYM Başkanı’nın temel hak ve özgürlükleri evrensel hukuk normlarına göre dile getirdiğini belirterek, “Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını vurgulamıştır. Açıklamalar yargının isyanı veya ceberut bir iktidarın hukuk tanımazlığına isyan olarak değerlendirilebilir” yorumunu yaptı. 
Açıklamaların bir kısmı şöyle:

Emekli Cumhuriyet Savcısı Mete Göktürk: Siyaset makamı hukukla ilgili yanlış kararlar verdiğinde bunu simitçinin eleştirecek hali yok. Tabii ki en yüksek mahkemenin başkanı cevap verecek. Eleştirileri yüzde yüz doğru. AYM’nin kararı gayri milli demek yumuşak eleştiri oluyor da gayri milli değil demek neden ağır eleştiri oluyor? AYM’nin kararları elbette ki siyaseti etkileyecek. Son dönemdeki eleştiriler yargıyı ciddi manada tahrip etmiştir. Devlet içerisinde “çete” iddiaları tayin ile halledilecek bir konu değildir. Eğer gerçekten bu şekilde bir yapı varsa devletin polisi, MİT’i, jandarması var. Bir an önce deliller toplanıp adli makamların karşısına çıkarılmalı. Ama 17 Aralık’tan bu yana ne kadar zaman geçti? 

Emekli Askeri Hâkim Ümit Kardaş: Yargı camiası son zamanlarda birçok hakarete ve sert üsluba maruz kaldı. Bu nedenle yargının etkinliği zayıflatıldı ve morali bozuldu. AYM Başkanı Kılıç’ın yargı mensupları ve mahkemeleri savunması, yargıçlar üzerinde etki yaratır. Kılıç’ın bu eleştiriler karşısında yargıyı, hâkimleri ve ilkeleri savunan bir konuşma yapmasını dönem itibarıyla yerinde buluyorum.

Gazi Üniversitesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Aydın: Açıklamalar yargının isyanı veya ceberut bir iktidarın hukuk tanımazlığına isyan olarak değerlendirilebilir. Yolsuzluk soruşturmalarıyla başlayan süreçte, hâkim ve savcıların ‘vatan haini’ diye tanımlandığı bir örnek dünya tarihinde yok. Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın konuşmasında vurguladığı ‘evrensel hukuk’, ‘vicdan’ ve ‘yargı üzerindeki baskı’ konusu Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunlu bir yapıyı ifade ediyor.