CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Man Adası AKP Genel Başkanı ve Cumhrubaşkanı Erdoğan'ın yakınlarına ilişkin vergi cenneti olarak bilinen 'Man Adası'na para gönderdiler' açıklamaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakınlarına 190 bin lira tazminat ödeme cezası verildi.

Men Adası belgeleri kamuoyunda günlerce tartışma konusuydu. CHP Liderilinin belgeleri açıklaması sonrası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı Man Adası belgeleriyle ilgili başlattığı soruşturmayı geçe yıl jet hızıyla tamamlamış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu, dünürü ve eniştesinin arasında bulunduğu beş şüpheli hakkında takipsizlik kararı vermişti.

Savcılık kararında, şüphelilerin Man Adası’ndaki Bellway şirketine para göndermedikleri belirtilirken, bu şirketin Halk Bankası Galata Ticari Şubesi’nden 15 milyon doların şüphelilerin hesaplarına gönderildiği aktarılmıştı.

Ancak soruşturmada, 15 milyon doların kaynağının araştırılmayıp, yani hangi ticari işlem sonucu kazanıldığının belirlenmeden, “kara para yoktur” denilmesi dikkat çekmişti.

Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı banka dekontlarının gerçek olduğu tespit edilen kararda, şüphelilerin hesaplarına gönderilen milyon dolarlarla ilgili “vergi kaçırma suçu” olup olmadığını belirlemeye başsavcılığın değil, ilgili vergi dairesinin yetkili olduğu kaydedilmişti.

Kararda, 2011-2012’de aktarılan paralarla ilgili vergi cezasının 5 yıllık zamanaşımı olduğuna işaret edilmişti.

Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Kasım 2017’de yapılan partisinin grup toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakınlarının Man Adası devletinde kurulan bir sterlinlik Bellway şirketine 2011 ve 2012 yıllarında 15 milyon Avro para aktardıklarını açıklamıştı.

MAN ADASI NEREDE?

Man Adası (Isle of Man) Britanya ile İrlanda adaları arasında bulunan 572 kilometrekarelik küçük bir ada.

84 bin nüfuslu ada ne Birleşik Krallık'a ne de Avrupa Birliği'ne dahil. Fakat ada dışişleri ve savunma alanında Birleşik Krallık'a bağımlı. Birleşik Krallık'ın adayı savunma ve ada adına diplomatik ilişkiler yürütme yükümlülüğü bulunuyor.

Man Adası Birleşik Krallık'ın bir parçası olmadığı için adada Brexit (AB'den ayrılma) referandumunda oy kullanılmadı.

Fakat Man Adası vatandaşları aynı zamanda Birleşik Krallık vatandaşı olarak kabul ediliyor ve bu sayede Birleşik Krallık ve dolayısıyla Avrupa Birliği pasaportuna sahipler.