Cumhuriyet gazetesinin tutuklu yazar ve yöneticilerinin aileleriyle görüşen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tutuklulara mesaj gönderdi. Kılıçdaroğlu, mesajda “Morallerini bozmasınlar. Onlar içeride daha özgürler” dedi. 

Cumhuriyet’in haberine göre Kılıçdaroğlu, gazetenin tutuklu yönetici, yazar ve çizer aileleriyle görüştü.

Cezaevi koşulları, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru ve ne sıklıkla görüşebildiklerine dair bilgi alan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, tutukluların morallerinin yüksek olduğunu öğrenince “Çünkü haklılar” dedi.

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: “Yurtdışından gelen siyasetçilerle, komisyonlarla, sivil toplum kuruluşları ile paylaşıyoruz. Hükümetle de Meclis başkanı ile de olabildiğince paylaşıyoruz. En son Meclis başkanı ile uçak seyahatinde karşılaştık. ‘150’den fazla gazeteci içerideyken, hangi demokrasiden söz edeceksiniz’ diye sordum. AKP grubunda da rahatsız olanlar var. Ama grubun iradesi yok.”

"ORTAK MÜCADELE" VURGUSU

Konuyla ilgili herkesin ortak mücadele vermesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, tutuklu ailelerine “Bütün bu zorlukları aşmanın yolu, sizin onlara moral vermeniz. Haklı olduğunuz bir şey var, yaşanan bir dram var. Bizler de dahil, hepimizin ortak bir mücadele vermesi gerekli. Eminim havuz kalemleri de uygun olmadığını yazacaklar, bir toplumsal birliktelik olacak. Meclis’te Cumhuriyet’e yapılanlar ile ilgili genel görüşme yaptırabiliriz, tartıştırabiliriz” sözleriyle seslendi.

Kılıçdaroğlu, tutuklulara da mesaj gönderdi: “Morallerini bozmasınlar. Onlar içeride daha özgürler. İçerisi ile dışarısı arasında büyük bir fark yok. En büyük fark kalemlerinin hapsedilmiş olması.”

Ne Olmuştu?

Cumhuriyet’in yazar ve yöneticisi 13 kişi, 31 Ekim 2016’da ‘FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ ve ‘FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmak’ gerekçesiyle gözaltına alınmış, gazetenin yayın yönetmeni Murat Sabuncu dahil 10 kişi tutuklanmıştı.

Son olarak gazetenin muhabiri Ahmet Şık, ‘terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Cumhuriyet soruşturması sonunda hazırlanan iddianamede, gazetenin son üç yılda 90 yıllık geçmişinin ve kuruluş felsefesinin tam aksi yönde değişime uğradığı öne sürülmüştü.

İddianamede, Can Dündar’ın genel yayın yönetmenliğine getirilmesinin ardından gazetenin ‘FETÖ/PDY’, PKK/KCK ve DHKP-C lehine çalışan bir yayın organına dönüştüğü savunulmuş, gazetecilerin ‘FETÖ’nün mesajlaşma programı olduğu öne sürülen ‘ByLock’ kullanıcılarıyla görüştüğü iddiaları yer almıştı.

İddianamenin çıkmasının ardından gazetenin muhasebecisi Emre İper de tutuklanmıştı.
Son olarak da gazetenin internet sitesinin genel yayın yönetmeni Oğuz Güven, Denizli’de başsavcı Mustafa Alper’in ölümüyle ilgili bir haberin başlığı nedeniyle ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla tutuklanmıştı.

İlk dalgada tutuklanan gazeteciler bugün itibariyle 202 gündür tutuklu. İlk duruşma 24 Temmuz’da.