CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TELE1’de katıldığı bir programda Merdan Yanardağ’ın sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu programda ittifakın cumhurbaşkanı adayından ülkenin dış politikasına, Merkez Bankası rezervlerinden kripto para piyasasına kadar önemli konularda açıklamalarda bulundu.

Sonbaharda bir erken seçim olabileceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, Türkiye’yi yönetecek en nitelikli kadroya sahip olduklarını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın olası cumhurbaşkanlığı adaylığı için de “İki belediye başkanımız da son derece başarılı. İktidar, bu başarıları hazmedemiyor” diye konuştu. Cumhurbaşkanı adayını ittifakla beraber belirleyeceklerini vurguladı.

‘TÜRKİYE’NİN DIŞ POLİTİKASI YOK’

ABD Başkanı Biden’ın Ermeni soykırımı iddialarının tanınacağı yönündeki açıklamalarıyla ilgili “ülkelerle dostluk” mesajı veren Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Türkiye’nin izlediği dış politika, ülkemize maliyet olarak yansıyor. Türkiye olarak Azerbaycan ile nasıl dostsak, diğer ülkelerle de dost olmak zorundayız. Türkiye’nin Ermenistan ile olan ilişkilerini geliştirmesi, ABD’nin de buna destek olması lazım. Şu anda Türkiye’nin dış politikası yok. Dış politika, Türkiye’nin çıkarları üzerine değil de bir kişinin üzerine yapılıyor. Dış politika sarayın çıkarlarına göre yönetiliyor.”

‘ESKİDEN BU REZERV SENİNDİ, ŞİMDİ SENİN DEĞİL Kİ’

Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarlık rezervi ile ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, “Merkez Bankası yeni döviz satmıyor. Merkez Bankası’na siyaset müdahale etmez. Merkez Bankası’nın bir saygınlığı vardır. 128 milyar dolar satıyorsunuz ama bunu kime sattığınızı, kaça sattığınızı bilmiyorsunuz” ifadelerini kullandı. Merkez bankası başkanının rezerv kaybı olmadığı, yer değiştirdiğine yönelik açıklamalarını eleştiren Kılıçdaroğlu “Eskiden bu rezerv senindi, şimdi senin değil ki. Sen bunun mülkiyetini kaybettin. Hırsız bir malı çaldığında o mal da el değiştirmiş oluyor” dedi.

‘BİZİ TAKİP ETMEYİ BIRAK, ÜLKEYİ SOYANLARI TAKİP ET’

Kripto para ile ilgili yaşanan gelişmelere de değinen Kılıçdaroğlu, "Bu adam, vurgun yaparken konuşmadılar da kaçınca neden konuşmaya başladılar. Vurguncuya hesap sormak benim görevimdir. Nasıl hesap soracaksın? Kaçmadan soracaksın. Bizi takip ediyorsun, bizi bırak. Türkiye’yi soyanları takip et. Bu adam, bu vurgunu yaparken hükümet neredeydi? Bakanlarla beraberdi, fotoğraf çekiliyordu. Ben görüşsem manşet yaparlardı. Bunlar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yönetemiyorlar" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı: “2 milyar dolar tokatlayacaksın, vuracaksın parayı, götüreceksin, kaçacaksın; ‘efendim biz kırmızı bültenle arıyoruz'… E ara, öbür tosunu da aradın kırmızı bültenle ne oldu? Vurgunu vurdu. Bu adam (Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer) ne yapacak biliyor musunuz? Kendisini koruyan siyasileri yurt dışında ağırlayacak. Onlara lüks oteller, iyi imkanlar sağlayacak. Göreceksiniz, bunların hepsinin tanığı olacağız.”