Kuzey Kıbrıs’taki Baraka Kültür Merkezi’ne ses bombası atıldı. ölü ya da yaralının olmadığı olayın ardından mahalleliler ve ilerici örgütlerin temsilcileri kültür merkezine akın etti ve bir basın açıklaması yapıldı. Saldırıyı gerçekleştirenler kaçarken her gün Baraka’nın önünden geçen polisler, “Baraka’nın yerini bilmedikleri” gerekçesiyle olay yerine iki saat geç geldi.

Baraka üyeleri toplantıdayken gerçekleşen saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı. Binanın duvarında ufak çapta maddi hasar oluştu. Saldırı, Baraka üyelerinin Belediye işçilerinin grevine destek için yaptıkları eylem dönüşü gerçekleşti.

DAYANIŞMA ZİYARETLERİ

Bombalı saldırının ardından Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Afrika gazetesi, Yenidüzen gazetesi, Kıbrıslı gazetesi, Havadis gazetesi ve Star Kıbrıs gazetesi temsilcileri Baraka önüne geldi. Yaşananları protesto eden bir basın açıklaması yapıldı. Kültür merkezinin bulunduğu bölgede yaşayanlar da kültür merkezine ziyaretlerde bulundu.

POLİS, PATLAMADAN 2 SAAT SONRA GELDİ

Baraka Kültür Merkezi üyelerinden Tahsin Oygan, saldırının saat 19.30’da meydana geldiğini söyledi. Toplantıya başlamak üzereyken saat 19.30 sıralarında bazı tıkırtılar duyduklarını hemen ardından da büyük bir patlama sesi geldiğini ifade eden Oygan patlama sonrasında yaşananları şöyle anlattı: “Patlamadan sonra polisi aradık. Polis, saat 21.30’da kültür merkezine geldi.  Geldikleri yer de 5 dakikalık mesafe. Polisten önce sivil polisler geldi”.

Oygan, ‘Neden bu kadar geç geldiniz?’ diye sorduğu polisten şu yanıtı aldı: “Kültür merkezinin yerini bilmiyorduk.”

Oygan, “Her gün kültür merkezi önünde geçen polisin yerimizi bilmemesi gibi durum söz konusu değil” dedi.

Patlamanın ardından kimseyi görmediklerini belirten Oygan, mahallelilerin gördüklerine göre saldırıyı gerçekleştirenlerin üç erkek olduğunu aktardı.

Baraka Kültür Merkezi bir hafta içinde belediye işçilerinin grevine destek eylemleri ve Türkiye’deki açlık grevi eylemcilerinin taleplerine destek eylemleri yapmıştı. 21 Ekim’de de Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın ziyareti sırasında Türkiye Büyükelçiliği önünde eylem yapan Baraka üyeleri “Ankara elini yakamızdan çek” demişti.

Sendika.Org’a bilgi veren bir diğer Baraka Kültür Merkezi üyesi Münür Rahvancıoğlu da, belediye işçilerinin grevinin hükümet tarafından yasaklandığını, yasaklamalara rağmen eylemlerin sürdüğünü belirtti. Rahvancıoğlu, Binlerce Türkiye askeri, 10 bin asker, 8 bin polisin olduğu Kıbrıs’ta gerçekleşen Kutlu Adalı cinayeti gibi siyasi cinayetlerin ve olayların faillerinin bir türlü bulunmadığını ifade etti.

DAHA ÖNCE DE BARAKA’YA SALDIRI OLMUŞTU

2011’de de AKP’ye ve neoliberal politikalara karşı binlerce Kıbrıslının katıldığı eylemler sırasında Baraka Kültür Merkezi önünde Genç Mücahitler Derneği üyeleri tarafından argo ifadeler yazılı pankart asılmıştı. Dernek hakkında herhangi bir işlem yapılmamıştı. (Sendika.Org / Kıbrıs)