KHK’lı Platformları Birliği koronavirüs salgınına karşı bir bildiri yayınladı.Çalışanlara ücretli izin çağrısında bulunan birlik, taleplerini sıraladı.

'Evde kal' çağrısına değinen KHK’lı Platformları Birliği bu çağrının yeterli olmadığını vurgulayarak şu açıklamayı yaptı:

"Devlet, evde kalma koşullarını karşılamamaktadır. Bugüne kadar ödenen vergilerin ve sosyal devletin gereği, bu kriz döneminde yurttaşların hayatî ihtiyaçlarını karşılamaktır. Söz konusu salgın ve buna bağlı gelişecek hastalıklar bir halk sağlığı sorunudur. Buna karşı devlet gerekli tedbirleri acilen almalı ve çözümün parçası olmalıdır. Devlet krizi, tüm diğer uzman sivil toplum kuruluşları ile birlikte yönetmelik ve krizden çıkışın yürütücüsü olmalıdır.

Çünkü devlet evde kalmamız için evde kalmanın koşullarını sağlamalıdır. Kriz dönemlerinde krizi “kendi OHAL’inizi ilan edin” telkinleri ile çözemeyiz. Devlet krizi kendi yönetmeli ve krizden çıkışın parçası ve yürütücüsü olmalıdır.

Bu amaçla aşağıdaki taleplerimizin acilen gerçekleştirilmesini istiyoruz. Anayasanın 2. maddesinde belirtilen, sosyal devlet özelliğinin yerine getirilmesi adına, aşağıdaki taleplerimizin acilen gerçekleştirilmesini istiyoruz."

KHK’lı Platformları Birliği taleplerini ise şu maddelerle sıraladı:

I. En az 14 gün olmak üzere çalışanlara salgın geçene kadar ücretli izin hakkı verilmelidir. İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki paralar sadece emekçiler için kullanılmalıdır.

II. İşten çıkarmalar ve ücretsiz izin uygulaması, ücretlerin geç ve eksik ödenmesi uygulamaları yasaklanmalıdır.

III. Salgın boyunca elektrik, doğalgaz, su ve internet ücretsiz sağlanmalıdır.

IV. İhtiyaç sahiplerine temel gıda ve temizlik ürünleri parasız sağlanmalıdır

V. Devlet hastaneleri ve özel hastaneler ücretsiz sağlık hizmeti vermelidirler.

VI. Salgına karşı beslenme moral ve temel geçim sıkıntıları olması açısından en savunmasız olan başta KHK’lı sağlıkçılar olmak üzere tüm KHK’lı kamu emekçileri iade-i itibarlarıyla birlikte işlerine iade edilmelidir

VII. Büyük ve çok tehlikeli bir başka alan da cezaevleridir. Cezaevleri mahpuslar arasında ayrım yapmadan acilen boşaltılmalıdır. Siyasi tutsaklar da infaz yasasından eşit bir şekilde yararlanmalıdır.