DİYARBAKIR- KESK Şubeler Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü programına ilişkin Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Kasım Birtek, Ortadoğu'daki savaşlara değinerek, "Mısır'da, Suriye'de ve Kürdistan'da egemenlik uğruna çıkartılan savaşlarda her gün yüzlerce insan yaşamından oluyor, bir insanlık suçu olan kimyasal silahlar kitle kıyım aracı olarak kullanılıyor" dedi.

Kürt coğrafyasında inkâr ve imha politikalarından kaynaklı 30 yıldır süren savaşta 40 binden fazla insanın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Birtek, Kürtlerin savaşı bitirmek için adım attığını ancak devletin tutumu nedeniyle savaşın sürdüğünü belirtti.

Verilen mücadele sonucunda Kürtlerin varlığının kabul edildiğini, ancak hala haklarının tanınmadığına dikkat çeken Birtek, "Sayın Öcalan'ın inisiyatifiyle başlayan süreç AKP'nin yönetim engelline takılıyor. Demokrasi paketleri yılan hikâyesine dönmüş durumda, 10 binlerce siyasi tutsak cezaevlerinde tutuluyor. Sayın Öcalan'ın yaşam koşullarında herhangi bir değişiklik yapılmış değil. Anadilde eğitim konusunda inkâr sürüyor" dedi.

Birtek, AKP Hükümeti'nin, Rojava halkının statülerini oluşturmasını hazmedemediğini ve çeteci grupları destekleyerek Kürtlerin kazanımlarını ortadan kaldırmak istediğini de ifade etti.

Newroz'dan bu yana önemli bir rahatlama yaşandığına işaret eden Birtek, bu sürecin ilerletilmesi için herkese büyük görevler düştüğünü söyledi. Birtek, "Barışın bizim kendi ellerimizde olduğunu unutmamalıyız. Bu çerçevede eylem ve etkinliklerimizi çoğaltıp büyütmenin dışında başka bir yolda yoktur" dedi.

Birtek, 1 Eylül günü yapılacak mitinge tüm halkı davet etti. (ETHA)