15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında bir çok kamu görevlisi meslekten ihraç edildi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Kanun Hükmünde Kararnameler ile ihraç edilen, üyelerinin işlerine iade edilmesi bir çok ilde eylem gerçekleştirdi.

Polisin müdahale ettiği eylemlerde Malatya’da 30, Ankara’da ise 3 sendikacı darp edilerek gözaltına alındı.

Ankara Şubeler Platformu üyeleri, OHAL’in kaldırılması, iş güvencesini ortadan kaldıran KHK’lerin iptal edilmesi ve ihraçların geri döndürülmesi için Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi.

Toplanma alanına gelen KESK üyelerine, polis tarafından "Yasak" denilerek izin verilmedi.

Yasağın hukuksuz olduğunu ve protesto etmek hakları olduğunu ifade eden KESK üyeleri oturma eylemi başlattı. Bu sırada polisler sendikacılara biber gazıyla müdahale etti.

Üç sendikacı darp edilerek gözaltına alındı.

'HER CUMARTESİ EYLEM YAPMAYACA DEVAM EDECEĞİZ'

Polis müdahalesi üzerine BES Genel Merkezi'nde açıklama yapan KESK üyeleri, her cumartesi eylemlerini sürdürmeye devam edeceklerini söyledi.

KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mevlüt Çakmak, "KHK hukuksuzluğu sadece bizlere yönelik bir saldırı değildir. Bize dayatılan bu hukuksuzluk, insanlığın toplam birikimi olan ve her insanın insan olmaktan kaynaklanan hakları olarak inandığımız, eşit ve özgür bir yaşam kurma mücadelesine yöneltilmiş bir saldırıdır. onlar özgürlük, eşitlik, barış fikrine saldırıyorlar" diye konuştu.

Mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Çakmak, her hafta Cumartesi günleri eylemlerini sürdürmeye kararlı olduklarını duyurdu ve destek çağrısı yaptı.

MALATYA

Malatya’da, Eğitim Sen ve SES üyesi Özkan Karataş, Erdoğan Canpolat, Cengiz Uğurlu ve Umut Sertaç Ökdemir adlı emekçiler, “İşimi geri istiyorum” sloganıyla aralıksız olarak düzenledikleri oturma eylemi 26'ncı gününde de devam etti.

Emeksiz Meydanı’nda gerçekleştirilen eyleme, KESK Şubeler Platformu üyesi çok sayıda emekçi eyleme destek verirken, polis hiçbir gerekçe belirtmeden müdahale etti. Polis, en az 30 sendika üyesini darp ederek, gözaltına aldı.

Gözaltına alınan KESK üyeleri, İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

İZMİR

İzmir Şubeler Platformu, KHK ile ihraçları ve açığa almaları protesto etmek için her hafta düzenlediği oturma eylemini bu hafta Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi.

Grup adına açıklama yapan SES üyesi Ümit Doğan, KHK'ler ile toplamda 100 binin üzerinde kamu emekçisinin ihraç edildiğini belirterek, KHK ile ihraç edilen üyelerinin AKP-Cemaat işbirliğiyle gerçekleştirilen kadrolaşmaya karşı sendikal mücadele verdiklerini ve kamu emekçilerinin hakları için mücadele verdiklerini ifade etti.

'ONURUMUZLA DİRENEREK GERİ DÖNECEĞİZ'

AKP’nin darbecilerle hesaplaşma adı altında kendi gibi düşünmeyenleri tasfiye ettiğini savunan Doğan, şunları söyledi:

"Bizim üyelerimizin ne darbeyle ne de darbecilerle en ufak bir işi olmaz, yolları herhangi bir yerde asla kesişmez. Bizim üyelerimize dönük saldırılarla hedef şaşırtmak kendinizi ve yandaşlarınızı aklamak gibi bir çabanın içine giriyorsanız yanılıyorsunuz. Kamu emekçilerinin örgütlenme hakkı bahşedilmedi mücadele edilerek kazanıldı. Bu mücadelede faili meçhuller, sürgünler, katliamlar bizi bir an olsun yolumuzdan alıkoymadı. Bu gün üyelerimize dönük bu saldırıların bizi yolumuzdan alıkoyamayacağından kimsenin şüphesi olmasın. Dilenerek değil onurumuzla direnerek, çoğalarak geri döneceğiz."

Olumsuz hava koşulları nedeniyle oturma eylemi yapılamadı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Şubeleri Platformu, “İhraçlara, KHK’lere ve OHAL’e hayır” sloganıyla başlattığı oturma eylemini, 3’ncü haftasında SES Diyarbakır Şubesi’nde gerçekleştirdi. Kanun Hükmünde Kararname’ler (KHK) ile ihraç edilen ve görevden uzaklaştırılan kamu emekçilerinin katıldığı eylemde, “Mutlaka kazanacağız”, “İhraçlara hayır”, “OHAL’e hayır” ve “İşimi geri istiyorum” önlükleri giyildi.

'TEK SUÇUMUZ MUHALİF OLMAK'

Eylemde konuşan KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Üzeyir Evrenk, 15 Temmuz darbe girişimi ardından “FETÖ” adı altında toplumun tüm renklerine, kimliklerine ve inançlarına saldırı başladığını savunarak, Diyarbakır’da binlerce arkadaşları açığa alınarak birçok kişinin de işine son verildiğini söyledi.

Kendilerine yapılan tüm hukuksuzluklara karşı işlerini geri alınana kadar mücadelelerini yükselteceklerini ifade eden Evrenk, “Hiçbir suçumuz yoktu. Tek suçumuz muhalif olmaktı. Tek suçumuz onların savaş ve katliamlarını teşhir etmekti. Halkımızın yanında olmaktı” diye konuştu.

Eylem atılan sloganlar ve alkışlarla son buldu.

(Kaynak: Dihaber)