Rusya uzmanı akademisyen Kerim Has, Türkiye’nin İdlib’de Suriye ordusu ile karışı karşıya gelmesiyle değerlendirdi.

Rûdaw’a açıklama yapan Rusya uzmanı akademisyen Kerim Has, insani trajediyi, sivil katliamları ve bölgedeki göçü önleyebilmek için Türkiye’nin Suriye hükümeti ile diyaloga geçmesi gerektiğini ifade etti.

“Türkiye’nin öncelikle yapması gereken bir an önce insani trajediyi, sivil katliamları ve bölgedeki göçü önleyebilmek için Şam’la doğrudan bir şekilde diyaloga girmesi gerekiyor. Bunu istese de istemese de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapması gerekiyor” ifadelerini kullanan Has, “Ankara, Şam yönetim ile diyaloga geçerek, Heyet Tahrir El Şam gibi örgütleri bir an önce silah bırakmaya zorlanmalı” dedi.

Akademisyen Kerim Has şöyle devam etti:

“Türkiye’nin öncelikle yapması gereken bir an önce insani trajediyi, sivil katliamları ve bölgedeki göçü önleyebilmek için Şam’la doğrudan bir şekilde diyaloga girmesi gerekiyor. Bunu istese de istemese de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapması gerekiyor.”

Şam ile Ankara’nın diyaloğunun “Kürtlere yönelik bir saldırıya evirilmemesi gerektiğini” ifade eden Has, şunları söyledi:

“Şam ile Ankara’nın diyaloğu bölgedeki Kürtlerin ezilmesi veya bir anlamda Kürtlere yönelik bir saldırı anlamında bir işbirliğine de evrilmemeli. Bölgedeki Kürt meselesi tamamen Türkiye’nin ve Suriye’nin demokratikleşmesi, insan hukukuna riayet etmesiyle alakalı evrensel haklarla alakalı bir mesele, bunu ayrı bırakıyorum. Ancak Ankara burada bir an önce Şam ile diyaloğa geçip sahada hem askeri hem de istihbari koordinasyonla Heyet Tahrir El Şam gibi İdlib’te bulunan örgütleri silah bırakmaya zorlamalı. İnsani göçün ve sivil trajedinin önlenmesi için belki bir an önce nokta operasyonları yapılmalı. Belki de oradaki insanların bir an önce Suriye’nin diğer bölgelerine tahliye edilmesi gerekir.”

Esad güçlerinin başlattıkları operasyonun daha da geniş çaplı bir şekilde devam edeceğini öngördüğünü aktaran Has, “Şam yönetimi M4 ve M5 kara yolunu kontrol ettikten sonra kısa bir süre ara verecekler gibi görülüyor. Ancak idlib’in her hâlükârda temizlenmesi gerekecek. Özellikle yaz aylarından sonra İdlib merkezine de genişleyeceği kanaatindeyim” dedi.

Kaynak: Rudaw