Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanacağı 12 Eylül davası yarın başlıyor. TBMM, Hükümet, CHP, MHP, BDP ve her kesimden vatandaşlar davaya müdahil olmak için başvurdu.

 

Başvuruda, şu ifadelere yer verildi:

“Askeri müdahalenin yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan 1961 Anayasası'na göre, yasama yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndedir. Bu yetki devredilemez hükmünü içermektedir. TBMM'ye ait olan bu yetki, mutlak ve münhasır bir yetkidir. Sanıkların gerçekleştirdiği askeri müdahale ile kaynağını anayasadan olmayan yetkiler kullanılarak TBMM'ye ait yasama yetkisi, zor ve güç kullanılarak elinden alınmış, Anayasal görevi yapması engellenmiştir.

 

Bu nedenle TBMM, sanıklara isnat edilen suçun birinci derece mağdurudur. Davaya müdahil olarak katılınması gerekmektedir. Bu yönde talep yazısı ilgili mahkemeye verilmiştir.”

 

CHP VE MHP DE MÜDAHİL OLDU

Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'ndan 12 Eylül yargılamasına ilişkin ilginç bir karar çıktı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, '12 Eylül'le ilgili dava 4 Nisan'da görülmeye başlayacak. Bakanlar Kurulu da bu davaya müdahil olunup olunmayacağı ile ilgili görüşlerini belirtti. Bu davaya müdahil olunması kararı verildi' dedi.

 

TBMM'nin ardından CHP ve MHP de 12 Eylül Davası'na müdahil olmak için ilgili mahkemeye başvurdu.

 

İŞTE MÜDAHİL OLAN BAZI İSİMLER

Darbe öncesi öldürülen gazeteci Abdi İpekçi, Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz, Sosyolog Prof. Cavit Orhan Tütengil'in aileleri, eski Dev-Yol yöneticisi Oğuzhan Müftüoğlu, Bahçelievler katliamı hükümlüsü Haluk Kırcı, eski DİSK Genel Sekreteri Fehmi Işıklar, Maraş katliamı sanığı Ökkeş Şendiller, Çorum olaylarının mağdurları ve sanıkları, ülkücü gençlik liderlerinden eski Bakan Yaşar Okuyan, Prof. Mümtaz'er Türköne, BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu, idam edilen Erdal Eren, Veysel Güney ve Serdar Soyergin'in aileleri, gözaltında kaybolan Hayrettin Eren'in ailesi, gözaltında intihar ettiği öne sürülen Satılmış Şahin'in ailesi, Devrimci Sol ve Dev-Yol sanıkları, BBP, DSP, EDP, Yeşiller Partisi, İHD, Askeri Darbelerin Askeri Muhalifleri (ADAM) Derneği...

 

EVREN'İN KOLU KIRILDI

Bu arada davanın başlamasına bir gün kala, yargılanacak iki isimden biri olan dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in kolunun iki gün önce kırıldığı öğrenildi.

 

Adli Tıp'tan daha önce yapılan açıklamada da Evren ve Şahinkaya'nın sağlık durumuyla ilgili mahkeme yazısının kendilerine henüz ulaşmadığı ifade edilmişti.