Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) üyeleri, 1980 Askeri darbesini gerçekleştiren askeri komutanların yargılanmasını talep ederek, 12 Eylül davasının açılması halinde davaya belge, tanık ve kanıtlarla destek olacaklarını duyurdu.

EDP üyeleri, 1980 askeri darbesini yapan askeri generallerin yargılanması talebi ile Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Burada, "Darbeciler yargılansın" yazılı pankartı açarak taleplerini gösteren parti üyeleri, yine "Gerçeğin ve adaletin peşindeyiz, darbeciler yargılansın" yazılı dövizler taşıyıp, "Kenan Evren ressam değildir", "Paşa paşa yargılanacaksınız", "Netekim hesap vereceksiniz", “Darbeler, darbeciler hesap verecek” sloganları attı.

Darbecilerin yargılanması taleplerine ilişkin açıklamada bulunan parti üyesi Ayla Şeşan, 12 Eylül darbesiyle hesaplaşmadan, Türkiye'de gerçek bir demokrasinin kurulamayacağını söyledi. Şeşan, "Darbeciler, işledikleri insanlık suçlarına rağmen kendi yaptıkları anayasaya 15. maddeyi koydukları için yargı önüne çıkmaktan kurtuldular. Darbenin üzerinden geçen 31 yıl sonra umarız 12 Eylül 2011'deki referandum sonrası 15. maddenin kaldırılmasıyla birlikte darbeciler yargılanacaktır" dedi.

'Tanıklıklarla dava süresince yardımcı olacağız'

EDP olarak her ayın 12'sinde darbecilerin yargılanması için meydanlarda olduklarını duyuran Şeşan, "12 Eylül davası vakit geçirilmeden açılmalıdır. Biz, EDP olarak, davaya müdahil olmaya, belgelerle, kanıtlarla, tanıklıklarla dava sürecinde yardımcı olmaya hazırız. Darbe zihniyetine son verilmesini talep ediyoruz. Biz, adil, demokratik, eşitlikçi bir anayasanın hazırlanmasını" istiyoruz dedi.

Açıklamanın ardından grup, Galatasaray Postanesi'ne giderek, 12 Eylülle ilgili suç duyuruları üzerine davaya bakmakla görevlendirilen Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir'e darbecilerin yargılanmasına dönük taleplerini içeren mektupları gönderdiler.

Savcı Murat Demir’e gönderilen mesajlarda özetle şunlar dile getirildi:

“Sayın Murat Demir,

Eşitlik ve Demokrasi Partisi üyeleri olarak uzun bir süredir dile getirdiğimiz ‘Darbeciler Yargılansın’ talebi doğrultusunda yaptığımız suç duyurularının Ankara’da birleştirildiğini ve soruşturmayı yürütme yetkisinin tarafınıza verildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bu gelişmeden ötürü memnuniyetimizi ifade ediyoruz.

Ülkemizin içinde bulunduğu sorunların büyük bir kısmına kaynaklık eden 12 Eylül Darbesinin sorumlularına ilişkin şahsınız tarafından yürütülecek soruşturmanın, kamu vicdanını tatmin edecek şekilde sonuçlanacağını umuyoruz. Bu süreci, toplumun geniş kesimleri ile birlikte yakından izleyerek, soruşturmanın bir an önce iddianame /iddianameler ile sonuçlandırılması için, her türlü katkıyı sunacağımızı, her türlü bilgimizi tanık olarak dile getirebileceğimizi taahhüt ederiz.

Darbe mağdurları olarak şikayetlerimizi sürdürüyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu darbeler rejimi sürecinin bir an önce sona ermesi ve demokrasimizin normalleşmesi konusunda büyük önem olduğunu düşündüğümüz soruşturmada hızlı, etkin, şeffaf, adil bir hukuk sürecinin gerçekleştirilmesini talep ettiğimizi belirtiriz.

İZMİR EDP: 12 Eylül’den hesap sorulması işi yalnızca savcılara bırakılamaz

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İzmir İl Örgütü de, her ayın 12'sinde yaptığı “darbeciler yargılansın” eylemine bugün de devam etti.

Konak'ta toplanan EDP üyeleri, 12 Eylül darbesini gerçekleştirenleri unutmadıklarını belirterek, yargılanmalarını istedi. İl Başkanı Arif Ali Cangı, 12 Eylül referandumunda Anayasa’nın 15. maddesinin kaldırıldığını anımsatarak, referandumun ardından yapılan suç duyurularının davaya dönüştürülmesini istedi. Cangı, “Nihayet soruşturma başladı. Şimdi, soruşturmanın 12 Eylül ile yüzleşmeye, hesap sormaya dönüştürülmesi gerekiyor” dedi.

Yüzleşmenin toplumsal duyarlılık ve kararlılıkla olacağını söyleyen EDP İl Başkanı Cangı, “12 Eylül’den hesap sorulması işi yalnızca savcılara bırakılamaz. Tüm siyasi partilerin, toplumsal hareketlerin, sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin ve özgürlükten, adaletten ve demokrasiden yana olan herkesin çaba harcaması gerekiyor” diye konuştu.

DİHA / Fotoğraflar: Adnan Genç