Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Görüşen, Kenan Evren ve arkadaşları hakkında yürüttüğü soruşturmayı UYAP’a yükledi. Evren resmi kayıtlara şüpheli olarak geçti.

12 Eylül soruşturmasının Ankara özel yetkili Başsavcı vekiline devredilmesinin ardından soruşturmayla ilgili önemli kararlara imza atıldı. Soruşturmanın belli bir olgunluğa ulaşması üzerine şikayetçiler UYAP sistemine aktarılırken başta Kenan Evren olmak üzere şikayet edilen tüm komuta kademesi de sisteme aktarıldı.

Soruşturmayı Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen ile 2 özel yetkili savcı yürütecek. Evren’in ifadesini Görüşen bizzat giderek evinde alacak. Bu kararın alınmasında 2006 yılında çıkan genelge uyarınca, yüksek rütbeli askerler, siyasiler ve bürokratların ifadelerinin bizzat Başsavcıveya Başsavcıvekilleri aracılığıyla alınabilmesi gösterildi.

Özel yetkili Başsavcı vekilliğinin soruşturmayı hızlandırmak adına çalışmalar yaptığı, bunların da önümüzdeki günlerde netlik kazanacağı öğrenildi. Bu kapsamda 12 Eylül soruşturmasının mağdurların bulunduğu illerin başsavcılıklarına dağıtılarak hızlandırılması hedefleniyor. Kenan Evren ve Milli Güvenlik Konseyi üyeleri hakkındaki soruşturma sürecini Ankara’da yürütmeyi planlayan Başsavcıvekilliği’nin, diğer dosyaları ise mağdurların bulunduğu illerin başsavcılıklarına dağıtacağı öğrenildi. Ankara özel yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı farklı illerden Ankara’ya gönderilen suç duyurularını da UYAP sistemine aktararak, diğer illerdeki başsavcılıkların da 12 Eylül soruşturmasını UYAP üzerinde yürütmesini sağlayacak. Böylece soruşturma aşamasında Türkiye’nin 81 ilinde ifadeler hızla tamamlanacak ve iddianame aşamasına geçilecek.

12 Eylül Rejimi nedeniyle ailesini kaybeden veya haksız yere işkenceye maruz kalanlar darbe mağduru oldukları gerekçesiyle devletten tazminat talep edebilecek. 12 Eylül mağdurlarının devletten tazminat alabilmeleri için soruşturma sürecinde mağdur olduklarının tespit edilmesi ve bilirkişi raporlarıyla kanıtlanması gerektiği öğrenildi.

Sanal devletin yargı platformu 

ULUSAL Yargı Ağı Projesi (UYAP), 2003 yılında faaliyete girdi. UYAP ile tüm yargısal işlemler, yazışmalar, avukatların, vatandaşların e-imza ile dava açmalarının önü açıldı. İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık ve İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı (KİHBİ) sisteminde bulunan bilgiler 2008 tarihinden itibaren doğrudan UYAP’a aktarıldı. Bütün davalar ve belli bir noktaya gelen soruşturmalarda ve tebligatlarda UYAP kullanılıyor.

star