PKK'nin ilk kadrolarından Kemal Pir, Hayri Durmuş, Ali Çiçek, Akif Yılmaz öncülüğünde 12 Eylül askeri darbesinin cezaevlerindeki uygulamalarına karşı başlatılan 14 Temmuz ölüm orucu, 34'üncü yıl dönümünde Meclis'te gündeme getirildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Pervin Buldan tarafından yönetilen bugünkü TBMM oturumunda "Cezaevlerinde yaşanan baskılara" ilişkin gündem dışı söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili ve Kemal Pir'in yeğeni Ziya Pir, 14 Temmuz ölüm orucunu gündeme getirdi. 

'DİYARBAKIR CEZAEVİNİ ANLAMAK İÇİN...'

Ziya Pir, dönemin başbakanı iken, "Ah şu Diyarbakır Cezaevi'nin dili olsa da konuşsa" diyen Racep Tayyip Erdoğan'ın işkencelerle gündeme gelen Diyarbakır 5 Nolu E Tipi cezaevinde yaşananları gündeme getirdiğini belirterek, "Erdoğan bununla, faşist, ırkçı, bir rejimin bir ülkeyi nereye götüreceğine işaret ediyor" dedi. 

"Diyarbakır cezaevini anlamak için, insanların vicdan ve gönül kulaklarının açık olması lazım. Türkiye bunu yapamadı, o günlerle yüzleşemedi. O günlerin sorumlularını cezalandırmadı. Bunu yapsaydı bugün hak ihlalleri yaşanmazdı" diyen Pir, AKP döneminde de cezaevlerinde 12 Eylül dönemini aratmayan işkence, kötü muamele gibi durumların devam ettiğini söyledi. 

'CEZAEVLERİ BUGÜN YİNE İŞKENCE YERLERİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ' 

Pir konuşmasını şöyle sürdürdü: "Cezaevleri bugün yine işkence yerlerine dönüştürüldü, İzmir Ali Alağa bu cezaevlerinin başında geliyor. Tekirdağ 1 Nolu cezaevinde Ali Şimşek açlık grevinde ve şuan ölüm sınırında. Hükümet yetkililerine sesleniyorum. Tutsaklar üzerindeki 12 darbe uygulamalarından vazgeçin. 12 Eylül'cülerde tek tip elbiseler giydiriyordu, tutsaklara eşi benzeri olmayan her türlü vahşeti uyguluyordu, tutsakların odalarına köpeklerle giriyordu, onlar gizli genelgelerle bile gerek duymadan bunu yapıyordu. Ne oldu? Sindirebildiler mi, Korkutabildiler mi, siyasi tutsakları, Mazlumları, Hayrileri, Kemalleri. Hayır." 

Pir, bütün bu uygulamalara karşı bundan 34 yıl önce PKK'nin ilk kadrolarından Kemal, Hayri, Ali, Akif öncülüğünde ölüm orucu başlatıldığını hatırlatarak, "Bu eylem 'Biz yaşamı uğruna ölecek kadar çok seviyoruz' diyen yoldaşım Kemal Pir ve yoldaşları tarafından başlatıldı. 14 Temmuz direnişi onur günü olarak anılmaktadır. 14 Temmuz ruhunu selamlıyorum" dedi. 

Kaynak: DİHA