Diyarbakır’da 21 Mart 2017 tarihinde düzenlenen Newroz kutlamalarında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u öldüren ve “Olası kastla öldürme” suçundan müebbet hapis istemiyle yargılanan polis Y.Ş.’nin tutuksuz yargılanması yönünde verilen karara yapılan itiraz 2 ay sonra sonuca bağlandı.

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşması görülen davada, Kurkut'un avukatları tutuksuz yargılanan polis Y.Ş.'nin delilleri karartacağı ve kaçma şüphesi olduğu gerekçesiyle tutuklanmasını istemiş, duruşma savcısı da verdiği mütalaasında sanığın tutuklanmasını talep etmişti. Ancak davaya bakan mahkeme heyeti, sanık polisin tutuklanması yönündeki talepleri reddetti.

Bunun üzerine Kurkut Ailesi'nin avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, karara karşı bir üst mahkeme Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz etti.

Yalçındağ, itiraz dilekçesinde, Y.Ş.’nin kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, delilleri karartma ihtimalinin yüksek oluşu, kaçma şüphesi ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı hususlarını dikkate almadan mahkemenin verdiği kararın yasaya ve hukuka aykırı olduğu belirterek, sanığın tutuklanmasını istedi. Mahkeme, Yalçındağ'ın yaptığı itirazı yaklaşık 2 ay sonra karara bağladı.

Mahkeme, Kurkut'un katil zanlısı polisin tutuksuz yargılanması yönünde verilen kararın "yasaya ve usule uygun olduğu", "kararda bir isabetsizlik bulunmadığı" gerekçesiyle talebi reddetti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı