Avukat Bişar Abdi Alınak, üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un ölümüne neden olan polis memurunun beraat etmesine tepki göstererek avukatlığını askıya aldı.

Alınak, Twiiter’dan yaptığı açıklamada, “Bir twettin peşine düşüp beğenenleri bile bulup yargılayanlar, bunca görüntüye rağmen suçun failini bulamamış! Kemal Kurkut eceliyle ölmedi katledildi. Kürdü öldürmenin bedava olduğu bu ülke de yargıyı protesto etmek üzere 1 hafta boyunca mesleki tüm faaliyetlerimi askıya alıyorum” dedi.

Demokrat Haber’e açıklama yapan Alınak, “Yargıda tuzun koktuğu böyle bir dönemde elimiz kolumuz bağlı bir şekilde yapılan hukuk katliamlarını izlemekten yorulduk. Bir hukukçu olarak en azından toplumsal bir duyarlılık oluşturmak ve Kürt halkına yapılan zulümleri ifşa için böyle bir protesto içinde bulundum. Bu dava özünde bir Kürt gencinin öldürülmesi davası gibi görünse de özünde 100 yıllık katliam pratiğinin özetidir” dedi.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır'da 2017 yılı Newroz’una polisin açtığı ateş sonucu üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un ölümüne ilişkin polis memuru  Y.Ş.'nin yargılandığı davanın karar duruşması Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Sanık polis Y.Ş, daha önce olası kastla öldürmek suçundan müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyordu. 

Ancak 16 Haziran’da görülen duruşmada savcı, ‘kasten öldürme’  suç vasfını, ‘bilinçli taksirle öldürmek’ olarak değiştirerek, sanık hakkında 2 ile 6 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle mütalaa vermişti.

Bugün görülen duruşmada savcı önceki mütalaasını tekrarlayarak, sanık polisin ‘taksirle öldürme’ suçundan cezalandırılmasını istedi. Kurkut ailesinin avukatları itiraz etti.

Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti, sanık polis hakkında beraat, ayrıca olay anında bulunan diğer polislerin tespiti için suç duyurusunda bulunması yönünde karar verdi.