Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın yasal bir parti olan BDP’nin siyaset akademisinde her yerde anlattığı konularda topu topu 2 ders vermesi ile KCK üyesi olduğu iddia edilerek tutuklanması herkes de olduğu gibi akademi camiasında da yoğun tepki topladı.

Ersanlı tutuklandıktan hemen ertesi gün 700 imzayla aydınlar bir açıklama yapmıştı.

Uluslararası kampanyalar da halen devam ediyor.

Şimdi de akademisyenler, ‘Siyaset Akademisi'nde Ders Vermek İstiyoruz’ kampanyası başlattı.

Çünkü bu aynı zamanda kendi özgürlüklerini ve geleceklerini de ilgilendiriyor.

BDP'YE ZİYARET

Prof Dr. Işıl Ünal, Doç. Dr. Sibel Özbudun, Doç. Dr. Seçkin Özsoy, Doç. Dr. Sevilay Çelenk, Doç. Dr. Gülseren Adaklı, Dr. Faruk Alpkaya ve Araştırmacı Yazar Ahmet Kardam'dan oluşan akademisyen ve aydın heyeti BDP Genel Merkezi'ne destek ziyaretinde bulundu. Akademisyen heyeti BDP Eş Genel Başkan Yardımcıları Hamit Geylani ve Yüksel Mutlu ile BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak tarafından karşılandı.

Akademisyenler adına açıklama yapan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülseren Adaklı, "tutuklamaların kabul edilemez olduğunu" ifade etti.

Süreci kaygıyla izlediklerini belirten Adaklı, gözaltı ve tutuklamalara tepki gösteren öğretim üyeleri olarak internet üzerinden bu sabah bir imza kampanyası başlattıklarını kaydetti. Adaklı, "Üniversite ve siyaset üzerindeki baskıya dur diyebilmek için BDP Siyaset Akademisi’nde ders vermek istiyoruz" dedi. Murat Bozlak, "Bu yasakçı zihniyete üniversite hocalarımızın karşı çıkmasından dolayı çok mutluyuz. Kendilerine teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

‘AKP’DE DERS VERİRSEN İYİ, BDP’DE VERİRSEN KÖTÜSÜN’

Desteğe teşekkür eden BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak da, son tutuklamaların BDP'ye yönelik saldırıların devamı olduğunu belirterek, devlet erkini ve gücünü eline geçiren AKP'nin BDP'yi bu saldırılarla siyaset dışına çıkarma çabası içinde olduğunu söyledi.

Kürtlere demokratik siyasetin yasaklanmak istendiğini belirten Bozlak, bu baskılara karşı destek ziyaretine teşekkür etti. Bütün siyasi partilerin bu tür eğitim faaliyetleri yürüttüğünü ve birçoğunun akademileri bulunduğunu hatırlatan Bozlak, "Hatta AKP Kürt sorunu konusunda ders vermem için beni davet etmişti. Ben reddettim" dedi.

Bu tutuklamaların Akademisyenler açısından "AKP'de ders verebilirsin o zaman iyisin, ama BDP'de ders verirsen kötüsün" anlamına geldiğini söyleyen Bozlak, AKP'yi de şu sözlerle uyardı: "Kürtlere dağın yolu gösterilmemelidir. Kürt halkı dağa yöneldiğinde geri dönüşü zor alacaktır. AKP bu uygulamalarından ve baskılarından vazgeçmelidir. Hepimiz demokrasi içinde siyaset yapmak istiyoruz."

İşte o çağrı metni:

Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın yasal bir siyasi partinin meşru faaliyetleri çerçevesinde oluşturulmuş siyaset akademisinde ders verdiği için tutuklanması sürecini esef ve kaygı ile izledik. Siyasi partilerin eğitim faaliyetleri siyaset kültürünü güçlendirmeye olduğu kadar, akademinin sözünü hayatla buluşturmaya olanak sağladığı için de vazgeçilmezdir. Büşra Hoca’nın tutuklanması toplumsal muhalefetin olgunlaşmasına ve üniversitenin sözünün hayatla buluşmasına olan tahammülsüzlüğün yeni bir örneğidir.

Akademisyenler olarak birçok farklı kurum ve kuruluşta, sivil toplum örgütünde ders verdik ve vermeye devam edeceğiz. Uzmanlık alanlarımız çerçevesinde yer aldığımız eğitim faaliyetlerinin terör faaliyeti olarak damgalanmasını kabul edemeyiz.

Üniversite ve siyaset üzerindeki baskıya dur diyebilmek için BDP Siyaset Akademisi’nde ders vermek istiyoruz!

KCK’ye siz de ‘üye olmak isterseniz’ buradan buyurun: http://imza.la/akademide-ders

DEMOKRAT HABER