2011 yılının Ekim ayında İstanbul'da BDP il, ilçe örgütlerine, siyaset akademisi ve derneklere düzenlenen operasyonun ardından gözaltına alınan, aralarında akademisyen, yazar, insan hakları savunucularının da bulunduğu 118'i tutuklu 205 kişinin yargılandığı "KCK" İstanbul ana davasında 2 hafta süren 4'üncü duruşmanın ara kararı açıklandı.

Ara kararını açıklayan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, avukatların hasta tutukluların Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmesi talebini kabul etti.

Bu davanın dışında, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir davası daha bulunan Ahmet Demirsoy'un dosyasının birleştirilmesi talebini değerlendiren mahkeme heyeti, gerekli yazışmaların yapılmasına karar verdi.

Müdafi avukatlar Ercan Kanar ve Ayşe Acinikli'nin "anadilde savunmayı" düzenleyen 6411 nolu yasadaki esasların Anayasa'ya aykırı olması sebebiyle Anayasa Mahkemesi'ne sunulması yönündeki talebi mahkeme heyeti tarafından "ciddiyetsiz" bulunarak, reddedildi.

Avukatların dosyada yer alan hukuka aykırı delillerin dosyadan çıkarılması talebi daha önce karara bağlandığı için mahkeme heyeti tarafından bir kez daha karara bağlanmadı.

Tutuklu 118 Kürt siyasetçinin tahliye edilmesi yönünde talepte bulunan müdafi avukatların talebini değerlendiren mahkeme heyeti, Pervin Tumbul, Şükrü Zeren, İdil Aydınoğlu, Mehmet Şerif Mergen, Metin Eren, Mehmet Baki Bingöl ve Gönül Erdem'in tahliyesine karar verdi.

TUTUKLULUĞU DEVAM EDENLER İÇİN GEREKÇELİ KARAR

Diğer 111 kişinin tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, buna gerekçe olarak şunları sıraladı:

"AİHM içtihatları doğrultusunda tutukluluk hallerini geçen, makul süreyi aşan bir durumun bulunmaması, serbest kalmaları halinde kaçma şüphesinin sanıkların üzerine atılı suçların ağırlığına göre karine olarak kabul edilmesinde zorunluluk bulunmasına ve Anayasa'nın 13. maddesindeki ölçülülük ilkesi uyarınca sanıklar hakkında daha hafif koruma önlemi olan adli kontrol tedbiri uygulanmasının dava konusu dosya açısından yetersiz kalacağı kanaati ile tutukluluk hallerinin devamına karar verildi."

Bir sonraki duruşmada Türkçe dışında savunma vermek isteyenlerin kendilerinin hazır edeceği tercüman aracılığı ile sözlü savunma verebileceğini belirten mahkeme heyeti, duruşmayı 27 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasına erteledi.

TUNCEL: TÜM ARKADAŞLAR BERAAT ETMELİ

Kararın ardından duruşma salonu önünde açıklama yapan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, tüm arkadaşlarının beraat etmesi gerektiğini belirterek, "Çünkü yargılanan BDP'nin siyasetidir. Arkadaşlarımız Öcalan ile müzakerelerin başlatılması gerektiğini söyledikleri, demokratik siyaseti savundukları için bugün buradalar. Bunun için katıldıkları tüm eylem ve etkinliklerden dolayı yargılanıyorlar. Bugün hükümet Sayın Öcalan ile görüşüyor; ancak arkadaşlarımızın tutukluluğu halen devam ediyor. Bu davalarda siyasi kararlar veriliyor. Ama biz direnerek tüm zindanları boşaltacağız. Önümüz Newroz. Bu demokratik kurtuluş Newrozu'dur. Arkadaşlarımızın içerden sizlere selamı var. 'Bizler bu Newroz'da alanlarda olamayacağız; ama sizler bizim yerimize alanları doldurun' diyorlar" diye konuştu. (ANF)