KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, DTK’nin 26-27 Aralık tarihlerinde yaptığı toplantı sonucu Demokratik Özerklik belgesini kamuoyuna sunduğunu hatırlatarak, “Kürt halkının özyönetim direnişinin yaşandığı bir dönemde Türkiye’nin demokratik birliğini sağlayacak böyle bir deklarasyonun yayınlanması, Türkiye’nin demokrasi mücadelesi açısından büyük anlam taşımaktadır. Türkiye’nin demokratik birliğinin demokrasiden ve bunun yerellere yansımasından geçtiğini ortaya koyarak, Türkiye’nin temel siyasi doğrultusunun ne olması gerektiğini göstermiştir. Bu açıdan Kürt sorununun çözümü ile Türkiye’nin demokratikleşmesini iç içe ele alan bu deklarasyonun, Türkiye’nin tüm halklarına ve topluluklarına hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.


'DEMOKRASİ BLOKU KURULMALI'

KCK “AKP’nin bu saldırgan politikasının hendek ve barikatlar arkasında yürütülen direnişin ne kadar haklı ve meşru olduğunu bir daha gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Kürt halkının kendi varlığı, kimliği, dili ve kültürüyle demokratik bir anayasa çerçevesinde kendi özyönetimine kavuşmasına tahammül edilmeyip ezilmek istendiği açıkça ortaya konulmuştur. Böylece Dolmabahçe Mutabakatı’nın neden reddedildiği, en makul ve çözümleyici yaklaşım içinde olan Önderliğimize neden ağır tecrit uygulandığı şimdi daha iyi anlaşılmaktadır. Hendekler ve barikatların bu inkarcı ve ezme politikasına karşı bir direniş olduğunu böylece tüm dünya görmüştür. Bu gerçeklik Türkiye ve Kürdistan’daki tüm demokrasi güçlerinin bir araya gelerek AKP hükümetine karşı bir demokrasi bloku kurup mücadele etmesini daha da acil hale getirmiştir. Tüm dünyanın demokratik ülkeleri, kurumları ve çevreleri de DTK deklarasyonu karşısındaki AKP tutumunu görerek Türkiye ve Kürdistan’daki demokrasi mücadelesinin yanında yer almalıdırlar” diye kaydetti.

KCK açıklaması, “AKP hükümetine karşı mücadele verilip mevcut zihniyeti ve politikasını geriletmeden Türkiye’yi demokratikleştirmek ve Türkiye’nin sorunlarını çözmek mümkün değildir. Bu temelde Türkiye halklarını Sur ve Cizre’de sembolleşen özyönetimlerin yanında yer almaya ve AKP’ye karşı mücadeleyi her alanda yükseltmeye çağırıyoruz” diye son buldu. (ANF Türkçe)