205 sanığın yargılandığı KCK ana dava dosyası, Anayasa'ya aykırılık iddialarının incelenmesi için Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderildi.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve yazar Ragıp Zarakolu'nun da aralarında olduğu 205 sanığın yargılandığı KCK ana davasının bugünkü duruşmasında, mahkeme, dava dosyasının Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.

aljazeera.com.tr'de yer alan habere göre 19 tutuksuz sanığın katıldığı duruşmada, sanıklar ve avukatları, özel yetkili ve TMK 10 kapsamındaki mahkemeleri kapatan düzenlemeyle birlikte bu mahkemelerde süren davaların "kaldığı yerden devam etmesi" ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğu talebini tekrarladı.

Mahkeme bu talebe ilişkin kararını açıkladı. Talebi ciddi bulan mahkeme, Anayasa'nın 152/1. maddesi gereğince, dava dosyasının Anayasa'ya aykırılık iddialarının incelenmesi için Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmesine hükmetti. Heyet, yüksek mahkemenin bu konuda karar vermesine dek davanın geri bırakılmasını da kararlaştırdı.

Aralarında gazetecilerin de bulunduğu 46 sanığın yargılandığı bir başka KCK dava dosyası da geçtiğimiz haftalarda Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmişti.