KCK Yürütme Konseyi üyesi Duran Kalkan, 'demokratikleşme paketi'ne yönelik değerlendirmelerde bulundu. Paketin demokratikleşmeyi frenleme paketi olduğunu söyleyen Kalkan, AKP’nin 2014 seçimleri nedeniyle bir oyalama taktiği içinde olduğunu belirtti.

Sterk TV’de yayınlanan Sela Sor programında konuşan Kalkan, şöyle konuştu:

DEMOKRATİKLEŞME FRENLENİYOR

“AKP’nin bunda iki amacından söz etmek lazım. İki tür rol oynuyor. Bir, bununla seçim propagandası yapıyor, seçimi kazanmak istiyor. İki demokratikleşme ihtiyacı, Kürt sorununun çözüme ihtiyacı var, bu tür oyalayıcı kırıntı içeren paketlerle bu ihtiyacı frenliyor. Toplumu aldatmaya çalışıyor. Ancak bu kadar olur diyerek birçok çevreyi buna inandırmak istiyor. Böylece demokratikleşme sürecini engellemek, frenlemek istiyor. Yani demokratikleşmeyi frenleme paketi demek lazım.”

Demokratikleşme adımlarının barış sürecinin ikinci aşamasının önemli bir parçası olduğunu ifade eden Kalkan, bu şekilde AKP’nin süreci sabote ettiğini belirtti.

ERDOĞAN, İNÖNÜ’NÜN BURNUNDAN DÜŞMÜŞ

AKP’nin paketi tek yanlı olarak hazırlamasını ve hiçbir kesimle hazırlık sürecinde diyalog geliştirilmemesini de eleştiren Kalkan, “Tayyip Erdoğan en çok CHP politikalarına karşı çıkıyor. Kemalizmi eleştiriyor. Kemalizmin temel ilkesi herşeyi ben bilirim, ben yaparım ilkesiydi. Şimdi bunu en iyi Tayyip Erdoğan temsil ediyor. Tayyip Erdoğan tam da İsmet İnönü’nün burnundan düşmüş bir kişi” şeklinde konuştu.

Türkiye’de tüm toplumsal kesimleri kapsayacak bir demokratikleşme paketi geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Kalkan, herkesin bu anlamda demokrasi mücadelesi geliştirmeye çağırdı.

KÜRT SORUNU TÜM SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNÜN KİLİDİNİ AÇMAK DEMEK

Sürecin AKP tarafından tıkatıldığını, her şeyi oy'a ve iktidara bağladığını ifade eden Kalkan, Kürt sorununun çözümünün Türkiye’nin tüm sorunlarının anahtarı olduğunu söyledi.

ATEŞKES ESKİSİ KADAR GÜÇLÜ DEĞİL

Geri çekilme kararının durdurulması konusunda da değerlendirmelerde bulunan Kalkan şunları söyledi:

“AKP’nin demokratikleşmenin önünü alma tutumuna karşı devrimci bir tedbirdi. AKP’nin oyalayıcı şeyleri devam ederse, savaş hazırlıkları devam ederse, demokratik eylemlere karşı polis terörü tırmandırılırsa ortada ateşkes kalmaz. PKK’ye ateşkes, AKP’ye her türlü saldırı. Akıllı olmak lazım.”

Mevcut durumun ateşkesi güçlü kılmadığını ve ateşkesin zayıfladığını belirten Kalkan, AKP’nin Rojava halkına saldıran çeteleri sonuna kadar desteklediğini ve savaşı Kuzeyde, Güneyde değil Rojava’da sürdürdüğünü ifade etti. (ANF)