Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen KCK ana davasında tutuklu 108 sanıktan 32'si hazır bulunurken, 76 sanık ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

Ana dilde savunmaya imkan tanıyan yasa tasarısının dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından KCK davasında da bir ilk yaşandı. Mahkeme heyeti daha önceki oturumlarda Kürtçe savunma sırasındaki 30 saniyelik kayıt uygulamasına son verirken, sanıkların Kürtçe yaptığı savunmalarının tümü kayıt altına alındı.

BATMAN BELEDİYE BAŞKANI SAVUNMASINI KÜRTÇE YAPTI

Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay savunmasını Kürtçe yaptı. Mahkeme başkanı, daha önceki uygulamayı tekrarlamayıp, savunma sırasında mikrofonu kapatmadı. Yasa tasarısı Resmi Gazete'de yayımlanmadığı için Kürtçe tercümanlığı yine sanık avukatlarından Batman Barosu'na kayıtlı Mustafa Yıldız yaptı.

"3 YILDAN SONRA İLK SAVUNMASINI YAPIYOR,SÜRE KISITLANMAMALI"

Bu arada, mahkeme başkanı ile sanık avukatlarından Mehmet Emin Aktar arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Mahkeme başkanının Kürtçe savunma yapan Nejdet Atalay'dan savunmasını özet halinde geçmesini istemesine Aktar karşı çıktı. Aktar, müvekkilinin 3 yıldan sonra ilk defa ana dilinde savunma yapacağını ve burada süre kısıtlamasının olmaması gerektiğini söyledi. Aktar, duruşmanın ana dilde savunma yasa tasarısının Resmi Gazete'de yayımlanması sonrasına ertelenmesini talep ederken, mahkeme başkanı ise bunun yasalaşmadığını, bu konuyu dava başlarken sanıklar ile konuştuğunu belirtti.

Duruşmaya verilen öğle arasının sonrasında devam edilecek.