Diyarbakır’da 2009 yılında "KCK" adı altında gerçekleştirilen operasyonlarda bir süre tutuklu kalan ve aralarında HDP milletvekilleri, DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle'nin de bulunduğu 191 Kürt siyasetçinin yargılandığı davanın 60'ıncı duruşması, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada, başka davadan tutuklu bulunan Kürt siyasetçiler Çimen Işık, Pero Dündar, Olcay Kanlıbaş, Hüseyin Yılmaz, Turan Genç ve Ali Şimşek ve müdafileri hazır bulundu. Duruşmaya DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, tutuklu siyasetçilerin yakınları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Şimdiye kadar "Toros", "Padişah", "Gülşah", "X" ve "Kar" gizli tanıkların dinlendiği davada savcı mütalaasını sundu.

Davada, haklarında yakalama kararı olmasına rağmen kovuşturma aşamasında savunması alınmayan Kürt siyasetçiler Nurettin Demirtaş, Hüseyin Zorlu, Fikriye Aktaş, Müzeyyen Güneş, Nadire Nergiz, Mesude Şahin, Kenan Ayas, Gülabi Dere, Özlem Tanrıkulu, Hamit Aslan, Nesrin Deniz, Remzi Kartal, Sabri Ok, Mustafa Sarıkaya, Şükran Aydın, Mehmet Ermiş, Mehmet Duman, Gülistan Aksoy, Gülay Calap, Fatma Kaşan, Ünal Ahmet Çelen ve Erkan Pişkin hakkında ‘dosyanın sürüncemede kalmaması’ için mahkemenin ayrı bir esas kaydına karar verildi.

Erkan Pişkin ile kovuşturma sırasında milletvekili olmaları nedeniyle haklarında fezleke tanzim edilerek, Meclis kararı istenen ancak henüz haklarında Meclis kararı verilmemiş olan Nadir Yıldırım, Alican Önlü, Dirayet Taşdemir, Besime Konca, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Osman Baydemir ve Çağlar Demirel haklarındaki dosyaların yine ‘dosyanın sürüncemede kalmaması’ için mahkemenin ayrı bir esas kaydına karar verildi.

Ayrıca, Avukat Mehdi Özdemir’in talebi doğrultusunda AİHM 2. Dairesinin 12 Ocak tarihindeki Demokratik Toplum Partisi’nin ve diğerlerinin Türkiye’ye karşı açtığı dava hakkında verilen kararın Türkçe tercümesinin istenmesine, Çimen Işık, Turan Genç, Hüseyin Yılmaz, Herdem Kızılkaya, Ramazan Morkoç, Senanik Öner, Zöhre Bozacı ve müdafileri Hihan Aydın’a ek savunma yapmaları için süre verilmesine karar verildi.

Son olarak Kürt siyasetçiler ile müdafilerine verilen ses analizlerinin Kürt siyasetçilere ait olup olmadığına ilişkin bilirkişi raporu, yargılananların tape ve ortam konuşmalarındaki konuşmaların Kürtçe dilinden tercümesi konusunda yapılan bilirkişi raporuna ve dijital verilerin kolluk tarafından ele geçirildikten sonra bir müdahale yapılıp yapılmadığı konusunda hazırlanan bilirkişi raporlarına karşı beyanlarını sunmak üzere süre verilmesine karar verildi.

Duruşma verilen karar ardından 23 Mayıs tarihine ertelendi.

(Kaynak: JİNHA)