Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem kayyımı ve ekibinin 540 milyonluk yolsuzluk soruşturmasında hayali ihale gerçekleştirdiği, yapılmayan işleri yapılmış gibi gösterdiği ve tutanakları önceden hazırladığı ortaya çıktı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin devredildiği kayyım yönetimi, 17 Kasım 2016-14 Nisan 2019 ile 19 Ağustos 2019-10 Haziran 2020 tarihleri arasında yaptığı yolsuzluklara ilişkin açılan 2 ayrı soruşturmada 72 kişi hakkında İçişleri Bakanlığı yargılama izini verdi. Her iki soruşturma listesinin başındaki isim ise dönemin kayyımı Mustafa Yaman yer aldı. Toplam değeri 540 milyonu aşan 36 ayrı ihalede firmalara toplamda 98 milyon fazla ödeme yapıldığı tel tek tespit edilen müfettiş incelemelerinin detaylarında da çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. 

HİLENİN ADI: MUHTELİF YOLLAR 

İhalelerin neredeyse tamamında il adı ya da ilçe adı verilerek, “muhtelif yolların yapımı” ifadesi kullanılırken, yapılacak yol miktarı, dökülecek asfalt miktarı ve daha birçok kalemin ihale dosyalarında belirtilmediği tespit edildi. Müfettişlerin dikkat çeken tespitleri arasında, ihalelerin Kamu İhale Kanunu’nun (KİK) 21’inci maddesinin (c) bendi kapsamında “pazarlık usulü” ile yapılmasına dair tespiti yer aldı.

GÜVENLİK YAZISI 

Kayyım yönetiminin ihalelerin tamamında KİK’in söz konusu maddesinin kullanımında İl Jandarma Komutanlığı ya da Mardin İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yazıldığı belirtilen “yol yapımının güvenlik gerekçesi ile ivedilikle yapılması” talebinin ihaleler için olmadığı belirtildi. Müfettişler ilgili tespite dair bölgedeki kayyım belediyeleri ile AKP’li belediyelerin ısrarla kullandığı bu yönteme dair şu ifadeleri kullandı: “Yazılan yazıda ihale sürecinin değil yol yapım onaranlarının hızlı bir biçimde yapılmasının istenildiği, sonuç olarak bahse konu yolların hızlı yapılmasının istenilmesindeki kastın, yapım aşaması ile ilgili olduğu, ihale süreciyle bir alakasının olmadığı, pazarlık usulü ile ihale için uygun şartlar olmadığı halde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21/c maddesine göre ihale yapıldığı.”

YAPILMAYAN İŞLER

Söz konusu gerekçenin sunulmasına rağmen ihale komisyonunun toplanma ve alınan kararları onaylaması arasında 2 haftaya varan sürelerin olduğunu belirtilen müfettiş incelemesinde “Bu durumun ivedi durumlarda yapılması gereken bu ihale usulüne tezatlık oluşturduğu” kaydedildi. Yine yapıldığı iddia edilen yollarda yapılan incelemeler sonucunda kimi yolların tamamlanmadığı, malzemenin şartnamede belirtildiği şekilde kullanılmadığı, birçok yolun da yapılmadığı halde yapılmış gibi gösterildiği tespitleri yer aldı.

ÖNCEDEN TUTANAK 

Alım işlerine dair ihalelerle ilgili de tutanakların çelişkili ve eksik olduğu tespiti yer alırken, tutanakların açıklayıcı olmadığı, giriş ve çıkış tutanaklarında tarih ve imza olmadığı belirtildi. Yine kimi tutanaklara dair ise, “Tarih atılan bir kısım tutanakların muayene kabulden önce hazırlandığı” kaydedildi. Tutanakların ambar kayıtlarıyla çeliştiği, büyük kısmında malzemelerin nereye kurulduğunun belli olmadı da müfettiş incelemelerine yansıdı.

HAYALİ İHALE 

Hayali İhale olarak gündeme gelen Nusaybin çöp depolama alanın ıslahına dair ihalenin hayali olduğu müfettişler tarafından da tespit edilirken, "sahanın 2017-2018 yıllarında belediye imkanları ile ıslah edilmesine rağmen yeniden ihaleye çıkarıldığı" belirtildi. İhale sonucunda bir milyon 365 bin liralık kamu zararı oluştuğu ifade edildi.

Kaynak: Ahmet Kanbal/MA