Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin yeni kayyımı Mahmut Demirtaş, Adana, Maraş, İstanbul’dan getirdiği tanıdıkları yanı sıra İl Emniyet Müdürlüğü ve müftülükten sağladığı personellerle belediyeyi yönetiyor. Daire Başkanı kimi isimler daha önce usulsüzlüklere gündeme geldi. 

İçişleri Bakanlığı’nın Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde olan Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 19 Ağustos 2019’da ikinci kez kayyım olarak atanan dönemin Valisi Mustafa Yaman'ın yöntemleri, yeni kayyımla sürüyor.  Yaman, Valiler Kararnamesi ile 11 Haziran 2020’de merkeze çekilerek, yerine atanan Mahmut Demirtaş, ilk iş olarak bürokrat değişikliğine gitti. Ardından adı usulsüzlük ve yolsuzluklara karışanlar hakkında açılan davalar sürüyor. Kısa sürede kendi ekibini kurmaya başlayan kayyım Vali Demirtaş, Yaman gibi dışardan tanıdıklarını göreve getirdi. Demirtaş’ın bir diğer önceliği ise emniyet ve müftülük çalışanlarına üst düzey göreler vermek oldu. 

ADANA EKİBİNİ GETİRDİ

Ahmet Kanbal'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre Demirtaş, Adana’dan kendisiyle birlikte getirdiği Vali Yardımcısı Murat Süzen’i Büyükşehir Blediyesi’ne Genel Sekreter yaptı. Demirtaş’tan sonra tek yetkili olan Süzen’in kısa sürede kentin “kilit ismi” olarak tanınmaya başlandı.

DAİRE BAŞKANI MARAŞ’TAN 

Demirtaş’ın bir diğer dikkati çeken görevlendirmesi ise Fen İşleri Daire Başkanı ile Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı oldu. Her iki daireyi kontrol eden Cebrail Aslan, Maraş’tan getirildi. Aslen Kayserili olan Aslan, AKP yönetiminde olan Ankara Altındağ Belediyesi’nde bir süre çalıştı. Aslan, Asfalt Türkiye isimli bir youtube programına yaptığı bir söyleşide önceki kayyım döneminde herhangi bir işlem yapılmadığını “yolların yüzde 70’i sorunlu… Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin yüzde 5’i bile yatırıma gitmiyor” diye belirtiyor. 

SAĞLIK DAİRESİNE ADANA’DAN ATAMA 

Demirtaş’ın Adana’dan getirdiği bir diğer isim ise Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığına getirilen Adil Alan. Alan, 29 Nisan 2020’de Adana İl Tarım ve Orman Müdürü olarak çalışıyor. 

KAYMAKAM DAİRE BAŞKANI

Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı olarak görevlendirilen Emre Öztürk ise, Yeşilli İlçesi Kaymakamı. Göreve getirilen Öztürk, zamanının neredeyse tamamını Kaymakamı olduğu Yeşilli ilçesinin dışında geçiriyor. Dairenin eski başkanlığını kayyım Mustafa Yaman’ın manevi kızı olarak tanınan Merve Erciyas Çatal yürütüyordu. 

KADIN BİRİMİNE MÜFTÜLÜK VAİZİ

Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı görevine ilk olarak atanan Abdurrahman Şahin, konunun tepkisi üzerine görevden alınarak yerine İl Müftülüğünde Vaiz olarak görev yapan Hacire Öncü atandı.

ULAŞIM EMNİYETE VERİLDİ 

Kayyım Demirtaş’ın Ulaşım Dairesine Başkan olarak atadığı Ertan Taşdemir ise, İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bir polis müdürü. Önceki kayyım Yaman döneminde Kent AŞ.’ye müdür olarak atanan polis memuru Ercan Uysaler’in kadın çalışanları fuhşa zorlamaktan ceza almıştı. 

EŞİNE KADRO VEREN DAİRE BAŞKANI 

Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanı olan Şahin Arpağ ise kentte usulsüzlüklerle tanınan bir isim. Artuklu Üniversitesi’nde Genel Sekreter olarak görev yaparken 2019 yılında sessiz sedasız bir şekilde görevden alınan Arpağ’ın usulsüz işlemleri nedeniyle görevden alındığı ortaya çıkmıştı. Arpağ’ın eşine özel kadro açtırdığı ve şartları eşine göre ayarlayarak, puanları yeten 5 kişinin ise başvurusunun iptal edilmesini sağladığı ortaya çıkmıştı.  

İSTANBUL’DAN EĞİTİM DAİRESİNE 

İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi’nin başına getirilen Üzeyir Çakır ise, önceki kayyım Mustafa Yaman döneminde İstanbul’dan getirilen bir isim. Çakır, AKP döneminde 15 yıl boyunca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Sosyal ve İdari İşler Müdürlüğü görevinde bulundu. Belediyenin CHP’ye geçmesinin ardından görevinden ayrılan Çakır, Büyükşehir Belediyesine kayyım atanması ile birlikte kentte getirildi. 

KAYYIMIN NEFERİ 

Kayyım Yaman'ın görevden alınmasını üzüntüsünü paylaşan Çakır, sosyal medya hesabından "Sn Valim; Sizinle mesai arkadaşlığı yapmak, sizin ekibinizin bir neferi olmaktan mutluyum, gururluyum. Rabbim yar ve yardımcınız olsun" ifadelerini kullanmıştı.

YERİNDE KALAN AKP ADAYI

Teknik Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Seydaoğulları, Mustafa Yaman’ın kayyımlığı döneminde de Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulunuyordu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde Şube Müdürü iken, AKP’den 24 Haziran 2018 seçimlerinde aday olan Seydaoğulları, Kızıltepe’de bulunan Selahattin Eyyubi Vakfı’nın kurucularından Seyda Şeyh Selahaddin Seydaoğulları'nın oğlu. Seydaoğulları, özellikle belediyeye cemaat üyesi kişilerin yerleştirilmesiyle sık sık gündem oluyor. 

GİDER AYAK ATAMA

İdari Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Yenigün de, Mustafa Yaman döneminden kalan isimlerden biri. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde belediye HDP tarafından kazanılmasına rağmen 5 Nisan’da Yaman tarafından Genel Sekreter olarak atanmıştı. Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, Yenigün’ün atanmasına “Bu ne telaş bu ne aymazlık” sözleriyle tepki göstermişti.