Sivil toplum kuruluşlarına kayyım atamanın önünü açan düzenlemeye tepki gösteren İHD Ankara'da basın açıklaması yaparak yasanın veto edilmesi çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Meclis'te kabul edilen derneklere kayyım atamanın önünü açan düzenlemeye dair Meclis Dikmen Kapısı önünde açıklama yapmak istedi. Polis, salgın gerekçesiyle açıklamanın kapıda yapılmasına izin vermedi. Engelleme üzerine açıklama Güvenpark’ta polis ablukasında yapıldı.
 
İHD Ankara Şube Eş Başkanı Fatin Kanat, “Kanun yangından mal kaçırır gibi, itirazlara rağmen Meclis’ten geçti” dedi.

685 sivil toplum kuruluşunun ortak tepki gösterdiğine değinen Kanat, “Hiçbir hukuki dayanağı olmadan ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmadan hazırlanan yasa teklifine ilişkin Türkiye’nin her yerinden çok çeşitli alanlarda çalışan sivil toplum örgütlerinin talebi, tekliften dernekler, vakıflar ve yardım toplama ile ilgili maddelerin geri çekilmesiydi” dedi.

Yasanın kabul edilmesiyle sivil toplum kuruluşlarının kayyım atama riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Kanat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 'İslami çalışmalar yapan derneklere dokunulmayacak, güvencesi de benim' açıklamalarına da tepki gösterdi. Yasanın veto edilmesini talep eden Kanat, şunları söyledi: “Kapsamlı olarak temel itiraz sebeplerini belirttiğimiz yasanın veto edilerek yeniden görüşülmesini, dernekler, vakıflar ve yardım toplama ile ilgili maddelerinin geri çekilmesini 685 sivil toplum örgütü olarak yineliyoruz.”

‘HENÜZ GEÇ DEĞİL’

HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, konuşmaya başladığı andan itibaren polis anons araçları ile sesi bastırılmaya çalışıldı. Polisin tutumuna tepki gösteren Tiryaki, “Sesi kesilmeye çalışılan milletin sesi olduğunu” söyledi. Sivil toplum örgütlerinin açıklama yapmasına tahammül edemeyen bir iktidarın olduğunu belirten Tiryaki, “Hiçbir şey için geç değil. Kanun geçmiş olsa da bu yasa yürürlüğe girmeden veto edilebilir” dedi.

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğu da “Demokrasinin vazgeçilmezi sivil toplumdur. Sivil toplum demokrasilerde iktidarlardan ayrı olarak oluşan oluşumlardır. Tamamen bağımsız oluşumlardır ve vazgeçilmezdirler. Meslek odalarının kapatılmaya çalışıldığı bir dönemde sivil topluma yapılan bu müdahale anti demokratiktir. İlkel metotlarla sesimizi kesmek istiyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar bu toplumu savunan sivil toplum direnmeye devam edecektir” şeklinde konuştu.

‘12 EYLÜL KLASİĞİ’

Devrimci 78’liler Federasyonu eski Başkanı Hüseyin Esentürk, “12 Eylül’ün üstünden 40 yıl geçti ama egemenler yeniden tahakküm etmeye çalışıyorlar. Sivil toplum örgütlerin sesini kesmek için harekete geçtiler. İnsan haklarını savunan derneğe insan haklarını ihlal edenler kayyım olacak. Kadın tacizcileri kadın örgütlerine kayyım olacak. İnanç örgütlerine gerici kişiler atanacak. Bu 12 Eylül klasiğidir buna karşı direneceğiz. Biz henüz bitti demedik” diye konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı