İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetimindeki 97 belediyeden biri olan Hakkari Belediyesi'ne, 11 Eylül 2016 tarihinde alınan kararla Vali Yardımcısı Cüneyt Epcim, kayyım olarak atanmıştı. Yaklaşık 2,5 yıl boyunca bu görevi yürüten Epcim, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde AKP'nin Hakkari adayı olmuştu. 

Yapılan seçimler sonucunda HDP'nin kazandığı belediyenin eş başkanları Seher Kadiroğlu Ataş ile Cihan Karaman oldu.

Seçimlerin ardından kayyımın yönettiği birçok yer gibi hesapların incelemeye alınması sonucu, Hakkari Belediyesi'nin 207 milyon TL borca sokulduğu ortaya çıktı. 

Belediye Eş Başkanı Cihan Karaman, belediyenin kayyım döneminde altına sokulduğu borç nedeniyle personel maaşlarının bile eksik ödenmesi durumuyla karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.

Tam anlamıyla batık bir belediye devraldıklarını ifade eden Karaman, sadece yüzeysel hizmetlerin yapıldığını belirttiği kayyım yönetiminde yandaşlarına ihalelerle para dağıtılıp, Hakkari halkının geleceğinin çalındığını kaydetti.

'TEMİNLER DOLDUĞU İÇİN ALIM YAPAMIYORUZ'

Kayyımın bu yıkıma atandığı gün belediyenin logosunu değiştirerek başladığını söyleyen Karaman, "Kayyım bu halkın kültürünü tanımamış, simgesini tanımamıştır. Bizim eski logomuzda, dağ keçimiz, sümbül dağımız, Hakkari'nin kilimi, ters lalemiz vardı. Şimdi ise, logoya tekçiliği, milliyetçiliği simgeleyen bir renk olan turkuaz verilmiş. Diyebiliriz ki bu süreçte kayyım sadece Hakkari Belediyesi'nin menfaatlerinden yararlanmış. Yine belediyeye ilk geldiğimizde belediyenin üç yıllık doğrudan teminlerinin tamamının 2 ay içerisinde harcandığı ile karşılaştık. Yani 3 yılda kullanılması gereken tüm doğrudan teminler, kendi yandaşlarına göstermelik ihaleler üzerinden peşkeş çekilmiş. Bu anlamda çok sıkıntı yaşıyoruz. Şu anda Hakkari halkına hizmet götürmek için bir alıma gitsek doğrudan teminler dolduğu için alamıyoruz. Bu yüzden İçişleri Bakanlığı'ndan ekstradan doğrudan teminler talep ettik. Diyebiliriz ki, kayyum belediyenin malını, mülkünü bütçesini aşırı bir şekilde tahrip ederek Hakkari Belediyesi'ni borç altında bırakmış. Bu anlamda sıkıntı yaşıyoruz.Ama yine bu sıkıntıların üstesinden geleceğiz" şeklinde konuştu.

'YAPILAN İŞLER HARCANAN PARANIN KARŞILIĞI DEĞİL'

Eş Başkan Karaman, kayyımın yapılan hizmetlerin hibelerle yapıldığı yönündeki iddialarını da yalanladı. Kayyımın halka yanlış bilgi verdiğini belirten Karaman, "Mesela su, asfalt, yol, park ile ilgili yapılan çalışmaları Hakkari halkı aslında hepsinin hibe olduğunu düşünüyordu. Ama bunların hiçbiri hibe ile yapılmamış. İller Bankası'ndan kredi çekilip, ihaleler kendilerine yakın olan  firmalara verilmiş. Yine yapılan işler takip edilmeyip, bu işleri yapan müteahhitlerin parasının yüzde 90'ı verilmiş. Ama maalesef yapılan işlerin hiçbirisi sunulduğu gibi değildir. Harcanan maliyetle yapılan işler arasında dağlar kadar fark var" dedi.

'BURADA BÜYÜK BİR YOLSUZLUK VAR'

Karaman, yapılan diğer yanlış işlere örnek olarak ise şunları gösterdi:

"Kayyım buraya bir mezbaha binası yapmış ama daha kapısı açılmadan zemini çökmüş. Su ihalesinde esasa uyulmadan müteahhit zarar etmesin diye sıradan yapılmış ve ihalede söylenen şartnameye uyulmamış. Planlamaya göre biten bir su ihalesi sonucunda halkın 24 saat su alabilmesi gerekiyordu. Ama maalesef şimdi de eski hatlarımızdan halkımıza su veriyoruz. Bizler su ve kanalizasyon ihalesini inceleyecek bir ekip oluşturduk. Bu ihale ile ilgili yapılan hileler ve yolsuzlukları yargıya taşıyacağız. Faaliyet raporlarında yeni doğan çocuklar için bin 400 TL çocuk seti alınmış. Oysa bizim araştırmamıza göre bu setlerin bedeli 145 ile 300 TL arası. Burada büyük bir yolsuzluk var. Yine Ramazan çadırını bile istismar etmişler. Bir ay kurulu kalan çadır için 1 milyon 200 bin TL yemek masrafı çıkarmışlar. Ayrıca Cumhurbaşkanının Hakkari mitingi için kiralanan bir vinç için 19 bin TL ödeme yapılmış."

Eş Başkan, kendi öz kaynakları olmayan Hakkari Belediyesi'nin tek gelirinin İller Bankası'ndan gelen kaynak olduğunu da vurguladı.

Belediyelerinin şu an 207 milyonu aşan borca sahip olduğunu ifade eden Karaman, bu ay çalışanların maaşlarını ödeseler de gelecek ay bu konuda büyük sıkıntılar yaşayabileceklerini aktardı. İçerisinde bulundukları bu durum nedeniyle belediyeye alternatif kaynak yaratmak için çabaladıklarını dile getiren Karaman, "Halkımız rahat olsun, tüm baskılara ve zorluklara rağmen bu sıkıntıların üstesinden geleceğiz. Sadece bugüne kadar bizleri yalnız bırakmadıkları gibi bundan son sonrada bizleri yalnız bırakmasınlar" dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı