Kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde aralarında üst düzey yöneticiler, DEDAŞ İl Müdürü ve müteahhitlerin de olduğu 10 kişi dün gözaltına alındı. Gözaltına alınanların, daha önce belgeleri yayınlanan yolsuzluk, usulsüzlük ve rüşvet ile suçlandıkları öğrenildi.  

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde iki dönem kayyımlık yapan Vali Mustafa Yaman bir süre önce merkeze çekilmişti. Yerine ise, Mahmut Demirtaş atanmıştı. Söz konusu değişimin ardından belediyede müfettişler inceleme yapmaya başladı. Müfettişler, inceleme sonucu belediyenin neredeyse tüm birimlerinde yolsuzluk, usulsüzlük, rüşvet, kayırma, zimmet ve kamu malına zarar gibi çok sayıda işlem tespit etti. 

Söz konusu durumun müfettişler tarafından Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'na taşınması üzerine dün itibariyle aralarında daire başkanları, birim müdürleri ve müteahhitlerin de olduğu çok sayıda isim gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında farklı isimler hakkında da suç duyurusu yapıldığı ve önümüzdeki günlerde bu kişiler hakkında da yeni gelişmelerin yaşanacağı belirtiliyor. 

KAYYIMIN YEĞENİ KİLİT İSİM
 
“Gizli” yürütülen soruşturma kapsamında eski kayyım Mustafa Yaman tarafından belediye iştiraki Kent A.Ş.'de müdür olarak görevlendirilen Yunus Emre Akça gözaltına alındı. Yaman’ın yeğeni olarak bilinen Akça'nın operasyonun kilit ismi olduğu belirtiliyor. 19 Ağustos 2019'da belediyeye yeniden kayyım atanması sonrası belediye binasında çektirdiği fotoğraf ile HDP'li Eşbaşkan Ahmet Türk'e dönük küfürleri ile hatırlanan Akça, aynı zamanda kimi işlemlerde “komisyon” adı altında aldığı rüşvetlerden kaynaklı "Yüzde10 Emre" olarak da biliniyor. 

Ahmet Kanbal'ın Mezopotamya Aajansı'nda yer alan haberine göre, belediyeyle iş yapan müteahhitleri belirleyen kişi olduğu belirtilen Akça’nın, müteahhitlerin ödemelerini yüzde 10 ve yüzde 15 oranında komisyon alarak yapmakla suçlandığı öğrenildi. Akça, aynı zamanda Yaman'ın görevden alındığı gün belediye binasındaki kamera kayıtlarını sildirmek ile de suçlanıyor. Hakkındaki gözaltı kararının kamera kayıtlarının yapılan inceleme sonucunda kurtarılması üzerine verildiği öğrenilen Akça’ya, "kamu zararı, yolsuzluk ve rüşvet" suçlamaları yöneltildiği belirtildi. 

İHALEYE FESAT KARIŞTIRMAK VE HAYALİ İHALE  

Yakın zamanda görevden alınan Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Füsun Karaboğa da operasyon kapsamında gözaltına alındı. Karaboğa'nın, daire başkanlığı yaptığı birimde ihalelere fesat karıştırdığı ve hayali ihaleler gerçekleştirdiği belgeleri ile daha önce MA tarafından ortaya çıkarılmıştı.

Ancak belgelere rağmen belediye haberi yalanmıştı. Belediyeye yeniden kayyım atanmasıyla birlikte ihale bilgileri yeniden belediye sitesine eklenmişti. HDP'nin görevden aldığı Karaboğa, yeniden kayyım atanması sonrası Yaman tarafından göreve geri getirilmiş ve ayrıca Ulaşım Daire Başkanlığı görevine getirilmişti. 
 
‘KOMİSYONCU’ ERDOLU HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR
 
Operasyon kapsamında Bülent Erdolu da gözaltına alındı. Erdolu, Mardin Valiliği ve belediyenin Protokol Memuru olmasının yanı sıra Mustafa Yaman'ın danışmanı olarak görev yapan isimlerden biriydi. Erdolu'nun belediyenin ihale verdiği firmalarla "komisyon" adı altında rüşvet ilişkileri geliştirdiği belirtiliyor. Erdolu’nun rüşvet almakla suçlandığı öğrenilirken, birçok firma ile yapılan işlemlerde isminin geçtiği belirtiliyor. 

16 Mart 2019'da MA'da yayınlanan "Kayyım danışmanının 246 bin TL'lik rüşvet çarkı hesap dökümlerine yansıdı" haberindeki belgelerin de söz konusu rüşvet suçlamasına dayanak yapıldığı ifade edildi

DEDAŞ MÜDÜRÜ GÖZALTINDA

Gözaltına alınan en dikkat çekici isimlerden biri ise, Mardin’in ilçelerine bağlı birçok kırsal mahallede 14 Mayıs'tan bu yana "ödenmeyen borçlar” gerekçesiyle elektrik kesintisine giden Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) Müdürü Mehmet Bulut. 16 Kasım 2016'da belediyeye ilk kayyım atandığı dönem belediye iştiraki Kent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili yapılan Bulut’un da usulsüzlük ve yolsuzlukla suçlandığı öğrenildi. 
 
Bulut'un, Bülent Erdolu ve Yunus Emre Akça ile ilişkili olduğu belirtilirken, KENT A.Ş.'de görevlendirildiği dönem müteahhitlerden iş karşılığında “komisyon” adı altında rüşvet aldığı ifade ediliyor. Alınan komisyonların daha önce Bulut'un gizli ortağı olduğu, ancak geçtiğimiz yıl kapatılan bir işletme üzerinden aklandığı iddia ediliyor.  
 
352 MİLYONLUK USULSÜZLÜK 
 
Gözaltındaki bir diğer isim ise, Kırsal Yollar Daire Başkanı olan ve bir dönem kayyım Yaman tarafından Kent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili yapılan Sinan Yıldırım. Yıldırım, asfalt ve yol ihalelerinde 352 milyon 453 bin 738 TL değerinde usulsüzlüğe karışmıştı. 10 ayrı ihalede ismi geçen Yıldırım, HDP tarafından tespit edilen usulsüz işlemler üzerine görevden alınmasına rağmen Yaman tarafından yeniden göreve getirilmişti. Hakkında usulsüzlük ve yolsuzluk suçlaması bulunan Yıldırım ile ilgili HDP tarafından başlatılan soruşturma da durdurulmuştu. 
 
MÜTEAHHİTLER YEĞEN İLE İLİŞKİLİ

Gözaltına alınan isimler arasında farklı üst düzey yöneticilerin de olduğu belirtiliyor. Gözaltındaki müteahhitler de “ihalelere fesat karıştırma”, “rüşvet vermek”, “faturaları şişirerek haksız kazanç elde etmek” ile suçlanıyor. Müteahhitlerin, özellikle kayyım Yaman'ın yeğeni olarak bilinen Yunus Emre Akça ile ilişkili oldukları ve müfettişlerin incelemelerine takıldıkları öğrenildi.