İSTANBUL- Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 379. haftasında kayıplara karşı mücadelenin simge isimlerinden Baba Ocak'ı andı. Kayıp yakınları ayrıca 1994 yılından bu yana kayıp olan Mehmet Can Ayşin'in akıbetini sordu.

 

Eylemde ilk olarak söz alan Leman Yurtsever, Baba Ocak'a, "Kayıpların akıbeti açıklanıncaya, sorumluları yargılanıncaya kadar biz de vazgeçmeyeceğiz. Biz hala senin bıraktığınız yerdeyiz" diye seslendi.

 

Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, babasının tüm kayıplar için mücadele ettiğini belirtti, "Babam, Hasan'ın gözaltında kaybedildiği o günlerde hep en önde ve dimdik durdu. O sadece Hasan için değil, tüm kayıplar için sokaktaydı. Hasan'ın cenazesi bulunduğunda cenaze töreni için 'düğün' demişti. Babam binlerce kişinin katılımıyla Hasan'ın düğününü yapmıştı" dedi.

 

Çocuklarına kavuşamadan hayata veda eden anneleri ve babaları hatırlatarak, "Sadece babamı değil, bu meydanlarda yanyana oturduğumuz Gülizar teyzeyi, Ramazan amcayı ve adını sayamadığım diğer kaybettiğimiz tüm kayıplar mücadelesindeki annelerimizi, babalarımızı, yol arkadaşlarımızı saygıyla anıyorum" diye konuştu.

 

'TARİHİN AKIŞINI DEĞİŞTİRDİ'

Rıdvan Karakoç'un ağabeyi Hasan Karakoç da, Baba Ocak'ın tarihin akışına damga vuran insanlardan biri olduğunu belirterek, "Bazı insanlar tarihin akışını değiştirirler. Sevgili Baba Ocak onlardan biriydi. Sevgili Baba Ocak bedeller ödeyerek kayıplar mücadelesini dişi ile tırnağı ile yarattı" dedi.

 

AYŞİN NASIL KAYBEDİLDİ?

Bugünkü eylemde, 1994 yılından bu yana kayıp olan Mehmet Can Ayşin'in dosyası da açıklandı.

 

8 Mayıs 1994 tarihinde askerler Lice'ye bağlı Mizag (Kılıç) Köyü ve çevresinde operasyon düzenledi. Köy halkını bir araya topladıktan sonra evleri yaktı. Köyde bulunan bütün erkekleri gözaltına alıp, yaklaşık 6-7 saat yürüterek Lice Jandarma Komutanlığı'na götürdü. 2 gün sonra 8 köylü dışında diğerlerini serbest bıraktı. Gözaltında tutulan köylülerden 7'sini ise 8 gün içinde serbest bıraktı. Mehmet Can Ayşin'in ise gözaltına alındığını inkar ettiler.

 

Mehmet Can Ayşin ile birlikte gözaltına alınanlar, gözaltında tutulanlar tanıklık yaptılar. Aile dilekçe ile Diyarbakır DGM Savcılığı'na başvurdu. Savcılık dilekçeyi almadı. Ailenin Lice Savcılığı'na, OHAL Valiliği'ne, Diyarbakır Valiliği'ne, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na yaptığı başvurular da sonuç vermedi. Lice Tabur Komutanlığı söz konusu tarihte köye operasyon düzenlemediğini ve köyden hiç kimsenin gözaltına alınmadığını açıkladı.

 

Diyarbakır Vali Yardımcısı aileye, "Size mi inanayım, yoksa Lice Tabur Komutanı'na mı?" dedi. Oğlu askerdeyken askeri taburda kaybedilen 45 yaşındaki 9 çocuk babası Mehmet Can Ayşin'den bir daha haber alınamadı.

 

'ZULME RIZA ZULÜMDÜR'

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, Başbakan Erdoğan'ın Suriye ile ilgili "Zulme rıza zulümdür" açıklamasını hatırlatarak, vicdan çağrısı yaptı. İHD; "Zulme ortak olmayın. Kaybedenlerin yanında durmaktan vazgeçin. Kayıpların akıbetini açığa çıkartacak iklimi yaratmayarak bu suçun sürdürücüsü olmaktan vazgeçin" dedi. (ETHA)