İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Adalar’da son verilen fayton uygulamasının ardından Hatay'ın Dörtyol Belediyesi'ne hibe ettiği 100 atın kaybolmasıyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Atların 80'tanesinin Irak'a satıldığı, kalanların bir kısmının ise kıyma ve kuşbaşı yapıldığı belirtildi.

Atların ortadan kaybolmasının ardından MHP'li Fadıl Keskin partiden istifa ederken, atlara ne olduğu hala tespit edilemedi.

Son iddiayı Habertürk yazarı Esra Boğazlıyan yazdı. Atlardan birinin teslim edilmeden öldüğü belirtilmişti. Kaynaklarından edindiği bilgileri paylaşan Boğazlıyan, İBB’den Dörtyol’a gelen ve kaybolan 99 atın 80’inin yaşına ve cinsine göre tanesi ortalama 2 bin dolara Irak’a satıldığını kaydetti. Çipleri çıkarılan atlar TIR’larla gönderildi. Kalan atların bir kısmı çevredeki illere gitti. İş görmeyenler, ayağında aksaması olanlar da kesilip kıyma-kuşbaşı oldu.

Boğazlıyan şunları yazdı:  

“Bu, organize bir iş. Yıllardır yurt dışına kaçak yollarla at gönderen, gerek iç gerekse dış piyasaya at eti satan bir şebeke var. Bu işleri yapan Y. adlı kişi. Daha önce defalarca kez yakalandı ancak bu işi yapmaya devam ediyor.” Kaynağımın bahsettiği Y.K. adlı kişi, bildiğim kadarıyla kayıp 100 at meselesindeki soruşturmada ifade verdi.

'SUCUK ZAHMETLİ, AT ETİ KIYMA-KUŞBAŞI OLUYOR'

"Kalan 19’a ata ne oldu?" sorumu da şöyle yanıtladı:

"Bir kısmı ülke içinde birkaç şehre satıldı, yaşlı olan, ayağında aksaması olan bir kısmı da kesilip kıyma-kuşbaşı oldu.”

Konuyu derinleştirdikçe, araştırdıkça şunu da öğrendim ki at etlerini sucuk yapmak eskisi kadar cazip değil. O zahmete katlanmayıp doğrudan kıyma-kuşbaşı yapıyorlar.

RESTORANLAR 17-20 LİRAYA ALIYOR

Şimdilik şehir ismi vermiyorum ama özellikle bir kentte restoranların maliyeti düşük olduğu için at etine yöneldiği bilgisine ulaştım. At etinin kilosunun restoranlara satışta 17 ila 20 lira arasında değiştiği de öğrendiğim bilgiler arasında.