Roboski katliamının 4'üncü yıl dönümü kapsamında Şırnak’ta esnaf kepenk açmazken, kentte bir araya gelen yüzlerce yurttaş anmanın yapılacağı Roboski köyüne doğru yola çıktı. Roboski'de toplanmalar başlarken, anneler yine siyah elbiseler giydi. 


28 Aralık 2011'de Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde savaş uçaklarının bombalaması sonucu katledilen 34 yurttaş için Şırnak'ta hayat durdu. Özyönetim direnişlerine destek vermek ve Roboski katliamını kınamak için kepenklerin açılmadığı kentte, şoförlerde kontak kapattı. Hayatın durduğu kentte DBP, HDP il binası önünde bir araya gelen yüzlerce yurttaş anmanın gerçekleştirileceği Roboski köyüne doğru yola çıktı. 

Köyde gerçekleştirilen anma için sabahın erken saatlerinden itibaren yurttaşlar toplanmaya başladı. Köy girişinde yapılacak anma için halı saha yanına kurulan platforma, "Roboski katliamının 4. yıldönümünde katillerden hesap sormaya devam ediyoruz" pankartı ile yine üzerinde gerçekleştirilen katliama dair fotoğraflarının bulunduğu "Unutmadık unutmayacağız", "Ji bir neke-Unutma" yazılı pankartlar asıldı.

Katliamın acısını hala dün gibi içlerinde yaşayan Roboskili anneler, ellerinden hiç düşürmedikleri çocuklarına ait fotoğraflarla erken saatlerden itibaren kurulan bu platformun önünde yer aldı. Derin bir yas içerisindeki anneler, bu yıl da siyah elbiseler giydi. Anma yapılacak alanın yanına üzerinde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın ve 34 yurttaşın fotoğraflarının asıldığı çadır kuruldu. 

Törende yapılacak konuşmaların ardından mezarlığa yürüyüş düzenlenecek. 

Eşbaşkanlar Roboski katliamını kınadı

Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol Akay, Roboski katliamının dördüncü yıldönümünde, savaş uçaklarının bombardımanında katledilen 34 kişinin anısına mesaj yayınladı.

Yayınlanan mesajda "Roboski katliamı, Türkiye tarihinin en büyük sivil katliamları arasında yerini alalı dört yıl oldu. Dersim'de, Gelîyê Zîlan'da, Maraş'ta ve Roboski'de failler korunduğu için ardından Suruç ve Ankara katliamları geldi. İnsanlığa yönelik bu insanlık dışı katliamların üstünü kapatarak, unutturmaya çalışmak yeni katliamlara zemin hazırlamaktır. Nitekim bugün de Kürt halkının demokrasi, eşitlik ve özgürlük taleplerine karşılık, devletin gücünü göstererek, terbiye etmeye yönelik anlayışla karşı karşıyayız. Bu anlayışla halkımıza yönelik gerçekleştirilen katliamlar, halklarımızın ortak yaşama iradesine indirilen zalim bir darbedir. Geçmişle yüzleşmeden, hakikatler ortaya çıkarılmadan ve bu katliamların failleri cezalandırılmadan adil ve kalıcı bir toplumsal barışın zemini oluşamaz. Tarihe kara birer leke olarak düşen bu katliamları unutmayacağız. Roboski katliamında hayatını kaybeden 34 yurttaşımızı saygıyla anıyor, Kürt halkının başı sağolsun diyoruz. Halkımızın büyük bedeller ödeyerek yürüttüğü demokratik mücadelenin yanındayız ve olmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi. (Jinha)