Kobani'nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak için Suruç'a giden SGDF üyelerine yönelik düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitirenlerden biri olan Çağdaş Aydın (27), Dersim'de binlerce kişinin katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı.

Anne Saniye Aydın'ın feryatları duygusal anlar yaşanmasına neden olurken, tören sırasında Kobani'nin yeniden inşası için SGDF'nin Kobani'ye göndereceği oyuncakları temsilen eline bir oyuncak alan Aydın'ın dayısı Ali Ekber Uçar, "Çağdaş şu anda sonsuzluğa yürüyor. Bunun hesabını soracağız" diye haykırdı.

Dersim Cemevi'ndeki törenin ardından omuzlara alınan Aydın'ın cenazesi, kızıl bayrakların açıldığı yürüyüşle Seyid Rıza Meydanı'na getirildi. Binlerce kişinin cenazeyi alkışlarla karışladığı meydandaki törende konuşan ESP PM Üyesi Münevver İltimur, Koçgiri'den Dersim 1938 katliamına, Roboski'den 1 Mayıs 1977'ye, Maraş'tan Sivas'a, Gazi'ye kadar yaşanan katliamlara rağmen mücadelenin durmadığını belirterek, Suruç'ta yaşanan katliamın da bu mücadeleyi durduramayacağını ifade etti.

HATİP DİCLE: YAŞAMINI YİTİRENLER DENİZLERİN, MAHİRLERİN, İBRAHİMLERİN YOLDAŞI

Törene katılan DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle yaptığı konuşmada, hep birlikte bir acının paylaşıldığını ve bugün yürekleri dağlayan acıyı paylaşmaya geldiklerini ifade etti. Kürdistan'da yürütülen mücadele nedeniyle 40 yıldır büyük acılar yaşandığını söyleyen Dicle, "Bu savaş çok ilkesiz, çok ahlaksızca yürüyor. Hani derler ya savaşın da bir ahlakı vardır. Bunlar ahlakını kaybetmiş" dedi.

Bombalı saldırıda yaşamlarını yitiren 32 kişinin Harun Karadenizlerin, Mahirlerin, Denizlerin, İbrahimlerin yaptıkları gibi destek vermek için orada olduklarını ve onların yolunda yürüdüklerini ifade eden Dicle, "Onların Kobanê'ye geçmelerine izin vermeyen AKP hükümeti bu insanlarımızın güvenliğinden direkt sorumlu olmalarına rağmen gençlerimizin vahşet dolu barbarca saldırıya uğramalarına engel olmadan göz yumdular. AKP zihniyeti ve AKP hükümetinin somutlaştığı Tayyip Erdoğan zihniyetinin DAİŞ zihniyetinden bir farkının yok. Kürt halkı, Kürdistan özgürlük halkı ve Sayın Öcalan asla ve asla bu biat kültürüne evet demeyecektir" şeklinde konuştu.

'ÇAĞDAŞ BENİ SOLLADI'

Aydın'ın babası Fethi Aydın ise sözlerine, "O benim bir oğlum değil yoldaşımdı" diyerek başladı. Çağdaş'la birlikte 32 kırmızı karanfilin de yaşamını yitirdiğini dile getiren Aydın, "Çağdaş ölmedi yoldaşlar, binlerce, milyonlarca Çağdaş var. Barbar IŞİD çetesi ve AKP tarafından katledildik. Patlamada ben de yanındaydım. Çağdaş beni solladı. Hüseyin Demircioğlu yoldaşın dediği gibi, ilk ben olmalıydım. Özgür Kürdistan ve sosyalist bir toplum yaratmak için bedeller veriliyorsa bedelleri biz veririz. Biz Seyid Rızaların torunları olarak büyüdük. Sosyalist bir toplumu kurmak için ya hep beraber ya hiç birimiz" dedi.

Konuşmaların ardından Aydın'ın cenazesi, Dersim'in Ovacık ilçesine bağlı Çaxberi (Güneykonak) köyüne getirilerek, burada toprağa verildi.

(DİHA / Fotoğraflar: @birlesik - @sgdf-basin)