Evrensel yazarı Mustafa Yalçıner, ekonomik kriz, pandemi, olası çözüm süreci iddiaları ve HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu’nun açıklamalarını değerlendirdi.

“Kapitalist sistem de tek adam iktidarı da salgın ve kriz karşısında iflas etmiştir” diyen Yalçıner, “Kapitalizmin ve tek adam rejiminin halka vereceği tek bir şey kalmamıştır! Ve ikisi de alaşağı edilmelidir. Kapitalist sistem de tek adam iktidarı da salgın ve kriz karşısında iflas etmiştir. Kutuplaştırmanın tamamı tek adam ve adamlarının marifeti değildir; ülkenin bütün zenginlik kaynakları ve mülklerini ellerinde toplayarak sömürücüleri daha zengin, işçi ve emekçileri ise işsiz ve daha da yoksul yapan mevcut kapitalist düzendir. Dün emekçi, Ecevit iktidarında yokluk kuyruğundaydı, bugün Erdoğan iktidarında. Ancak işsizlik, yoksulluk ve geleceğe güvensizliğin kaynağının kapitalizm olması tek adam rejimini kurtarmıyor” dedi.

“Katırcıoğlu gücenmesin, kapitalizmle de tek adam rejimiyle de uzlaşılamaz! Bu, halka ihanet olur” ifadelerini kullanan Yalçıner, “İki örnekle netleşsin. İlki, yandaş M. Cengiz’in taş ocağıyla daha da zenginleşip ağalarını da zenginleştirmek üzere jandarma desteğinde İkizdere’yi talan etmesidir. İkincisi, Bursa’da Destek Otomotiv fabrikasında sendikalaştıkları için işten atılarak direnişe başlayan 100 işçiye şiddet uygulayan polisin, işçilerin yedisini hastanelik edip birinin kaburgalarını kırmasıdır. İki örnekte de ekmek talebi şiddetle yanıtlanmıştır. Ancak iş saptamakla bitmiyor. Nasıl alaşağı edilecek bu ikisi, nasıl bir muhalefet -bu soru ve yanıtı can yakıcı. Açıktır ki, “güçlendirilmiş parlamenter sistem” demek yetmiyor! “İlk seçimde gidecekler” demekle de olmuyor! Kaybettiğimiz Maden İş Başkanı Tahir Çetin ve İşçi Ali Faik İnter’in Soma’daki cenazesinde CHP Vekili Özgür Özel, “Kalabalık cenazeler yerine hak aranırken kalabalık olmak lazım. Emek mücadelesini kalabalıklaştırmak lazım. O zaman ezilmeyeceğiz” derken doğru söylüyordu. İş ve ekmek talepleriyle adalet ve özgürlük taleplerinin birleşik bir mücadeleyle elde edilmeye çalışılması zorunlu. Toplumsal bir emek ve demokrasi mücadelesi olmadan ne kapitalizm ne de tek adam rejimi alaşağı edilebilir. Siyasette “Armut piş ağzıma düş” yok! Peki, ahlaksız siyaset karşısında çare ahlaklı siyasette mi? Liyakatsizler yerine liyakatli kişiler başa gelirse kurtulur muyuz?” diye sordu.

Yazının tamamı burada.