Kars’ta 26 Ekim’de sabah saatlerinde polisler tarafından gözaltına alınan HDP yöneticileri örgüt üyeliği iddiasıyla tutuklandı.

Gözaltına alınan HDP’nin 25. dönem Milletvekili Şafak Özanli, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eş Başkanı Cengiz Anlı, HDP Kars İl Eş Başkanı Ekrem Savcı, HDP eski İl Eş Başkanı Cengiz Topbaşlı  tutuklanırken HDP Grup Başkanvekili Aykan Bilgen’in eski danışmanı Hayati Mehmetoğlu adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Tutuklamarı Demokrat Haber’e değerlendiren Avukat Bişar Alınak, tutuklamaların hukuksuz olduğunu söyledi.

Alınak, “Dosyada müvekkillerin tutuklanmalarını bırakın hukukla açıklamayı, akılla izah etmek bile mümkün değildir. Siyasetçilerin siyasi faaliyetlerini kriminalize ederek karine oluşturan yargı hukuken fiyasko bir karar vermiştir” dedi.

Alınak’ın açıklaması şöyle:

Örgüt üyeliği şüphesiyle 11 günlük gözaltı işkencesi bugün hukukuz bir tutuklanmayla son buldu. Gizlilik kararı ile adil yargılanma hakkının gasp edildiği soruşturmada delillerin nasıl ve ne şekilde elde edildiğini görme ve yorumlama şansımız olmadı. Ancak soruşmada anayasa hükümlerinin çiğnendiğini açık bir şekilde görmekteyiz. İstihbarat raporunun bile delil olarak gösterildiği bu soruşturmada dosyanın oturtulmaya çalışıldığı suç isnadı müvekkillerin uzlaşı komisyonu adı altında toplumsal olaylara müdahale ettikleri iddiasıdır. Örgütten aldıkları talimatla barış olaylarına müdahil oldukları iddiasıyla suçlanan müvekkillerin talimat aldıklarına ilişkin tek bir delil olmamasına rağmen zorlama yorum, karine ve illiyet bağı ile kuvvetli suç şüphesi ile tutuklandılar.

Dosyada müvekkillerin tutuklanmalarını bırakın hukukla açıklamayı akılla izah etmek bile mümkün değildir.

Siyasetçilerin siyasi faaliyetlerini kriminalize ederek karine oluşturan yargı hukuken fiyasko bir karar vermiştir.

Hukuka inancını yitirmiş bir hukukçu olmama rağmen konunun takipçisiz olacağım.

Demokrat Haber/Selda Manduz-Kars