Türkiye 31 Mart yerel seçimlerine hazırlanırken yurdun dört bir yanından ‘hayali seçmen’ ve usulsüzlük haberleri gelmeye devam ediyor.

Muhalefet partilerinin sık sık dile getirdiği usulsüzlükler ilçeler ve köylere de yayılmış durumda. Bazı binalarda binin üzerinde seçmene rastlanırken bazı dairlerde 100 seçmen bulunuyor.

Kars HDP İl Yönetimi metruk bir binada bulunan bir dairede 119 seçmenin kayıtlı olduğunu tespit etti.

HDP Aday Belirleme Komisyon Sözcüsü İdris Ağbaba, Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan metruk binada 119 seçmenin kayıtlı olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

İlçe Seçim Kurulu’na itiraz ettiklerini ifade eden Ağbaba, “ Binanın metruk olduğunu tespit ettikten sonra İl Seçim Kurulu’na itiraz ettik. 24 Haziran’da da söz konusu dairede seçmen kayıtlarının olduğunu ve bazılarının oy kullandığını belirledik.  Yasal yolları araştırıp savcılığa suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

İl Seçim Kurulu’na itirazda bulunan Avukat Sertaç Çelikkaleli ise, aynı adrese kayıtlı seçmenlerden bazılarının 24 Haziran’da oy kullandıklarını ifade ederek, İlçe Seçim Kurulu’nun kolluk kuvvetleri ile araştırma yapacağını söyledi.

Çelikkaleli, İlçe Seçim Kurulu’nun tespitinin ardından kayıtlı seçmenlerin kayıtlarının iptal edileceğini, adrese kayıtlı seçmenlere idari para cezası verilebileceğini de ekledi.

‘AKP-MHP İTTİFAKI MEŞRU OLMAYAN BİR TARZDA HİLEYLE KAZANMAYA ÇALIŞIYOR’

Demokrat Haber’e konuşan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, “1 Kasım’dan bu yana tüm seçimler olağanüstü koşullarda gerçekleşti. Mitinglerde bombalar patladı, insanlar öldü. Mühürsüz oylar geçerli sayıldı ve devletin bütün kurumları AKP-MHP ittifakının yöneticisi gibi çalıştı. Bugünkü hayali seçmen olayı münferit bir olay değil AKP-MHP ittifakının devletin bütün kurumlarını iki partinin kurumuymuş gibi çalıştırarak bu kurumların imkanlarını kullanmasıdır. AKP-MHP ittifakı organize bir şekilde seçimleri meşru olmayan bir tarzda hileyle kazanmaya çalışıyor “dedi.

‘KİMİ İLÇELERDE NÜFUSUNDAN FAZLA SEÇMEN KAYDI GÖRÜNÜYOR’

Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında seçmen sayısının kapasitenin üstünde olduğunu (Öğretmenevi, Polisevi) ifade eden Sarısaç, “Yerel seçimler öncesi ortaya çıkan bu hayali seçmen durumu partimizin ve diğer muhalefet partilerinin somut bir şekilde ortaya koyduğu gibi sadece birkaç yerde değil neredeyse Türkiye’nin her yerinde sistematik olarak uygulanan bir durum. Kimi yerlerde ahırlar ikamet adresi olarak gösterilmiş onlarca kişinin kaydı görünüyor, kimi ilçelerde nüfusundan fazla seçmen kaydı görünüyor. Özellikle de dikkat çeken nokta öğretmen evi polis lojmanları gibi yerlerde yani devlet kurumları bünyesindeki yerlerde kapasitesinin onlarca katı üstünde seçmen kayıtları tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.

‘TESADÜF OLARAK DEĞERLENDİRİLEMEZ’

Seçim usulsüzlüklerinin muhalefet partilerinin gündeminde olduğunu dile getiren Sarısaç, usulsüzlüklerin organize olduğunu savundu.

Gündemden düşmeyen ‘hayali seçmen’ olayının tesadüfle açıklanamayacağını savunan Sarısaç, “Bu usulsüzlük sadece bir iki yerde tespit edilse tesadüf diye değerlendirebilirdi fakat bu durum özellikle HDP’nin iktidar olduğu yerlerde yoğunlukla görüldüğünden tesadüf olarak değerlendirilemez” diye konuştu.

AKP-MHP ittifakının kamu kurumlarını parti teşkilatları gibi çalıştırıldığını söyleyen Sarısaç, şöyle devam etti:

‘AKP-MHP İTTİFAKI DEVLETİN BÜTÜN KURUM VE KURULUŞLARINI HİZMETİNE SOKMUŞ’

Türkiye’yi tekçi otoriter bir şekilde yönetmeye çalışan AKP-MHP ittifakı devletin bütün kurum ve kuruluşlarını hizmetine sokmuş ve bunları seçim çalışmalarının birer aracı haline getirmiştir.

Gerek 17 yıllık AKP iktidarı gerekse son 3.5 yıllık AKP-MHP ittifakı dönemindeki halkı kutuplaştırmaya yönelik güvenlik eksenli politikalar bu ittifakı artık halkın gözünde meşru olmayan bir pozisyona getirmiştir.

Üretime dayalı olmayan savaş esas alan ekonomi politikaları ve yolsuzluğa batmış yandaşlık hukukuna dayalı belediyecilik anlayışları anketlere yansımıştır.

Kendi yaptıkları anketlerde onlarda durumu çok iyi görüyor. Türkiye’de gelinen noktada durum asgari demokratik koşullarda yapılacak bir seçimde bu iki parti halkın gözünde kabul görmeyecektir.

Türkiye’nin bu hale gelmesi üzücü bir durum ama öte yandan şu mesajı içeriyor, “AKP- MHP ittifakı halkın rızasını kaybetti, devlet aygıtları ile iktidarını ayakta tutmaya çalışıyor” Bir iktidar ancak rızaya dayalıysa halkı uzun süre yönetebilir. Zora dayalı yönetimlerin ise ömrü kısadır ve kaybetmeye mahkumdur. Tarih bunu doğrulayan binlerce örnekle doludur.

HDP’nin itiraz ettiği seçmen kayıtları burada.

Demokrat Haber/Kars