Ülkü Ocakları Kars İl Başkanı Tolga Adıgüzel, Ermenilere yönelik kullandığı nefret söylemi nedeniyle “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan 7 ay 15 gün hapis cezasına ve 11 bin lira para cezasına çarptırıldı.

21 Haziran 2015 tarihinde, Kars Ani Antik Kenti’nde dünyaca ünlü Ermenistanlı piyanist Tigran Hamasyan ve Erivan Devlet Oda Korosu’nun verdiği konserin ardından "Bizler de Kars caddelerinde Ermeni avına mı çıkalım" diyen Ülkü Ocakları Kars İl Başkanı Tolga Adıgüzel’e ceza verildi.

Kars 3. Asliye Ceza Mahkemesi, Adıgüzel'e “üzerine atılı halkın bir kesimini sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılamak suçunu işlediği” gerekçesiyle TCK 216/2 maddesi gereğince 6 ay hapis cezası verildi. Adıgüzel'in cezası suçu basın ve yayın yoluyla işlemesi nedeniyle TCK 218. maddesi gereğince cezasında 7 ay 15 güne çıkarıldı.

Adıgüzel'e ayrıca TCK 125/1-3-a maddesi uyarınca 11.240 TL adli para cezası da verildi. Adıgüzel'in başka bir mahkumiyeti bulunmadığından hükümlerin açıklanması ertelendi.

Açıklamanın ardından HDP İstanbul vekili Garo Paylan, Adıgüzel hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Kars 3. Asliye Ceza Mahkemesi, “Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağıladığı” gerekçesiyle (TCK 216/2) alt sınırdan 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

Suçu basın ve yayın yoluyla işlemesi nedeniyle (TCK 218), Adıgüzel’in cezası 7 ay 15 güne çıktı. Sanığa ayrıca 11 bin 240 lira adli para cezası verildi.

Sanığın başka bir mahkumiyeti bulunmadığından bu hükümlerin açıklanması ertelendi.

Davayı açan milletvekili Paylan, kararın ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

‘NEFRET SÖYLEMLERİ, NEFRET SUÇLARINA YOL AÇAR’

“Nefret söylemleri, nefret suçlarına yol açar. Bu davada, Ermeni kimliğine dönük nefret söyleminin cezasız kalmaması hem Ermeniler hem de Türkiye’de toplumsal barışa ve adalete inanan tüm kesimler için ümit vericidir.

“Bizler, ırkçı, nefret söylemi içeren her türlü suça karşı mücadele etmeye, adalet aramaya ve toplumsal barış için çalışmaya devam edeceğiz.”