'Kobani eylemleri' soruşturması kapsamında tutuklanan, Kars Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ayhan Bilgen döneminde, yerelde üretilen doğal ürünlerin büyük şehirlerdeki tüketiciyle buluşturulması amacıyla İstanbul ve İzmir’de KarsBel markası altında ürün satış merkezleri açıldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından Ayhan Bilgen’in görevinden uzaklaştırılıp Kars Belediye Başkan Vekili olarak Kars Valisi Türker Öksüz’ün kayyım olarak atanmasının ardından belediyeyle temsilcilik anlaşması olan ve KarsBel ürünleri satılan Ankara’daki Bizim Değirmen Kooperatifi’ne ürün gönderilmemeye başlandı.

Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, büyük bir borçla karşı karşıya olduklarını, vadesi gelmeyen borçların tahsil edilmek istendiğini ve KarsBel markasının lağvedildiğini belirten Bizim Değirmen Kooperatifi Başkanı Veli Saçılık, “Ortada bir marka vardı ve onu lağvedip tamamen Ayhan Bilgen’in yaptıklarına el koyma gibi bir tutumları var" dedi.

‘KARSBEL’İN TASFİYE SÜRECİNE BAŞLADILAR’

Ayhan Bilgen’in Kars Belediye Eş Başkanı olduğu dönemde İstanbul ve İzmir’de belediyeye bağlı yerel ürünlerin satıldığı merkezler açıldı. Ankara’da ise ‘Bizim Değirmen Kooperatifi’ aracılığıyla Kars’ta üretilen doğal ürünler tüketiciyle buluştu.

Kayyım atamasının arından belediyeyle olan anlaşmalarının sonlandırıldığını ve KarsBel markasının kayyım yönetimi tarafından lağvedildiğini belirten Bizim Değirmen Kooperatifi Başkanı Veli Saçılık şunları kaydetti:

“Büyük bir borç, ödenmişleri de geri istemeyle karşı karşıyayız. Ortada bir marka vardı ve onu lağvedip tamamen Ayhan Bilgen’in yaptıklarına el koyma gibi bir tutumları var. Kayyım namaz kılmadan önce içeriye girer girmez, ‘Ankara’ya ne gönderdiniz, orada ne var ne yoksa geri getirin, alacak belgelerini gönderin’ demiş. Bugün bazı ödemeleri yeniden talep ediyorlar. Onların post cihazlarını kullanıyorduk. ‘O post cihazı bizim, ödemelerden düşülmez’ diye bizim sattığımız şeylerin üzerine konuyorlar. KarsBel markasını tamamen kapatıp oradaki kooperatifçilik mantığını yok etme kararı aldılar. Ayhan Başkan üç şehirdeki kooperatifi geliştirmek için temsilci atamıştı, onları işten çıkardılar. KarsBel’in tasfiye sürecini de başladılar.”

 ‘KAYYIMIN İLK İŞİ YAPILANLARI KALDIRMAK’

Ankara’da, Kars Belediyesi’nden bağımsız olarak temsilciliklerinin bulunduğunu, Bilgen döneminde yapılan anlaşmayla temsilcilik alıp doğal ürünleri topluma ulaştırma amaçları olduğunu belirten Saçılık sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayhan Başkan, ‘Belediyecilik asfalt yapmak, yol yapmak değildir. Belediyecilik Kars gibi yerellerde üretimi desteklemek, üreticiyle şehirdeki tüketiciyi buluşturarak bilinçli bir topluma dönüştürmek gerekir’ demişti. Kars’taki süt ve süt ürünleri ve vb. konuda üretime başladılar. Türkiye’nin çeşitli yerlerine birçok kooperatife ürün gönderdiler. Çiftçilere arı, kaz vererek onlardan ürün alım garantisi vererek çalışmalar yaptılar. Ayhan Başkan, ‘Memleketi ırkçılık ikiye bölüyor. Biz üretim ilişkilerini tekrar düzenleyerek, kapitalist zihniyeti aşarak dostluk köprüsü oluşturacağız’ diyordu. Kayyımın ilk işi Ayhan Başkanı Twitter’da engellemek, yapılanları kaldırmak ve Ayhan Başkan’ın attığı adımları lağvetmek oldu.”

‘KAYYIM SALDIRISINA KARŞI HERKESİN YANIMIZDA OLMASINI İSTİYORUZ’

Belediyeye bağlı KarsBel markası altında ürün üretilmeyeceğini, İzmir’de bulunan şubenin kapatıldığını, Bilgen döneminde Adana, Gaziantep gibi şehirlerde açılması planlanan ürün satış yerlerinin projesinin de durdurulduğunu belirten Saçılık şunları söyledi:

“Bir daha KarsBel ürünü de ortaya çıkmayacak. Bizim gibi oradan ürün alan kooperatifler de zora düşüyorlar. Kayyım öncesinde belli bir vadeyle çalışıyorduk, o paraları da peşin isteyerek bizleri çok zor duruma düşürüyorlar. Biz ticaret yapmak için kurulmadık. Örgütlü üretici, örgütlü tüketici ve temiz tarım diyerek bir model oluşturmak istiyorduk. Bu aynı zamanda sosyal dayanışma modeliydi. Burada amaç bir ürünü alıp satmaktan ziyade o ürüne yabancılaşmış tarafları ortadan kaldırmak, dayanışma içerisinde olmalarını sağlamak ve alışverişten elde edilecek tırnak içerisinde kârı tekrar toplumsal dayanışma alanına aktarma gibi hedefimiz var. Bu yüzden herkesi dayanışmaya çağırıyoruz. Biz şahsi bir şey gözetmeden toplumsal bir dönüşümün adımını atmak istiyoruz. Toplumsal dayanışmayı da kayyım saldırısına karşı herkesin yanımızda olmasını istiyoruz.”

KARSBEL’E ERİŞİM SAĞLANAMIYOR

Öte yandan kayyım atamasının arından Kars Belediyesi’nin resmi sayfasına da erişim sağlanamamaya başladı. Daha önceden KarsBel’in ürünlerinin satışına ilişkin bilgilerin yer aldığı sayfaya ulaşılamazken, belediyenin sitesine girildiğinde, “Güncelleme çalışmaları devam etmektedir” uyarısıyla karşılaşıldı.